ΟΓΑ: Παράταση για τις εισφορές, ελέω καθυστερήσεων των ενισχύσεων

ΟΓΑ: Παράταση για τις εισφορές, ελέω καθυστερήσεων των ενισχύσεων

Της Ξανθής Γούναρη

Την ύστατη ώρα και με τις πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων να έχουν καθυστερήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση στους αγροτοκτηνοτρόφους για την αποπληρωμή των (τσουχτερών) ασφαλιστικών τους εισφορών στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), που λήγει την 30η Νοεμβρίου.

Αν και δεν διευκρινίστηκε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει η παράταση, χιλιάδες αγρότες έχουν ήδη υποστεί ισχυρό σοκ λαμβάνοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα ειδοποιητήρια του ΟΓΑ για την πληρωμή των εισφορών του α'' εξαμήνου του 2015, καθώς καλούνται να πληρώσουν 12% παραπάνω εξαιτίας ενός νόμου του 2011 (ν. 3986) που προβλέπει αυτόματη αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας ανά 3 χρόνια.

Η πρώτη μετάταξη έγινε το 2012 και η επόμενη πραγματοποιείται φέτος.

Υπολογίζεται πως από τους 400.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ οι οποίοι είχαν υπαχθεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία, περίπου 350.000 οδηγούνται στην 3η και κατά συνέπεια σε αύξηση εισφορών κατά τουλάχιστον 12%, ήτοι από 425,58 ευρώ σε 477,06 ευρώ, το εξάμηνο.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή θα οδηγήσει στην απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας (βιβλιάριο υγείας, παροχές λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) και την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο του νόμου 4152/2013.

Την ερχόμενη εβδομάδα το 90% της βασικής ενίσχυσης

Εν τω μεταξύ στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η κατανομή των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης και εν συνεχεία έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα ποσά των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιλέχθηκε να γίνει η πληρωμή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, καθώς οι δικαιούχοι- με βάση τον κοινοτικό κανονισμό- θα λάβουν έτσι το 90% της βασικής ενίσχυσης, αντί του 70% αν η πληρωμή γινόταν μέσα στον Νοέμβριο.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να πληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών οφειλών (κάποιες από το 2008) από εξισωτική, αγροπεριβαλλοντικά κ.λ.π.

Το σύνολο των ποσών που θα πληρωθούν μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη βασική ενίσχυση πάντως, να σημειωθεί ότι είναι στο 60% της ενιαίας ενίσχυσης, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει πως από τα 1,815 δισ. ευρώ που είναι εφέτος το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων το 90% της βασικής ενίσχυσης, το οποίο θα πληρωθεί έως 4/12, αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό (815 εκατ. ευρώ) που αφορά την εξόφληση της βασικής (10%) το 30% της «πράσινης ενίσχυσης» και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, προβλέπεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του να δοθεί τον Φλεβάρη του 2016, ενώ θα «μείνουν» και κάποιες πληρωμές για τον Ιούνιο.