ΓΔ: 896,76 2,06 (0,23 %)

Τζίρος: 50,80 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2020η
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

ΓΔ: 896,76 2,06 (0,23 %)

Τζίρος: 50,80 εκατ. €   RT

Όφελος 1 δισ. ευρώ φέρνει στα δημόσια ταμεία η αξιοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ

Όφελος 1 δισ. ευρώ φέρνει στα δημόσια ταμεία η αξιοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ

Δημοσιονομικό όφελος άνω του ενός δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας αναμένεται να προκύψει από τη μεταφορά των υπηρεσιών 9 υπουργείων στο κυβερνητικό πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ, συγκεντρώνοντας τις εργασίες υπηρεσιών που σήμερα διασκορπίζονται σε 127 κτήρια 353 χιλ. τ.μ., ενώ θα δημιουργηθεί και χώρος 80 στρεμμάτων πρασίνου.

Από τα 127 κτήρια τα 20 είναι ιδιωτικά και τα 107  ιδιωτικά των οποίων τα μισθώματα ανέρχονται σε 33 εκατ. ετησίως, ενώ μόνο για το υπουργείο Οικονομικών η ετήσια δαπάνη για τη στέγαση των υπηρεσιών του στο λεκανοπέδιο Αττικής ανέρχεται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Στα οφέλη της δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου αναφέρθηκαν σε σχετική συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, η  έγκριση του έργου για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στον χώρου του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο φέτος από την από τη διυπουργική επιτροπή, ενώ στις αρχές του 2022 τοποθετείται χρονικά ο διαγωνισμός με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Η έναρξη της επένδυσης και κατασκευής του θα γίνει το 2023, η οποία θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκατ.ευρώ,  ενώ η μετεγκατάσταση των κρατικών υπηρεσιών προβλέπεται να γίνει την περίοδο 2025 - 2026.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το υπολογιζόμενο δημοσιονομικό όφελος τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν σε μείωση λειτουργικού κόστους, τα 270 εκατ. ευρώ στην εκμετάλλευση των ακινήτων του δημοσίου που απελευθερώνονται και τα 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το έργο.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα υπάρξει απελευθέρωση κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, μεταφορά μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου ενώ θα βελτιωθεί και η μετάβαση των πολιτών στις υπηρεσίες που θα βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένες σε ένα σημείο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  τόνισε ότι το πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, μία πραγματική μεταρρύθμιση και το χαρακτήρισε ως  ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της δημόσιας διοίκησης, με σημαντικές προκλήσεις αλλά αναμφισβήτητα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη.