Γ. Βρούτσης: Ρεκόρ στους οφειλέτες που εντάχθηκαν στις 120 δόσεις

Γ. Βρούτσης: Ρεκόρ στους οφειλέτες που εντάχθηκαν στις 120 δόσεις

Οφειλές προς την εφορία άνω των 4 δισ. ευρώ διακανονίστηκαν στο πλαίσιο της ρύθμισης των 120 δόσεων που έληξε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να κάνει λόγο για ρεκόρ τόσο στον αριθμό των οφειλετών που εντάχθηκαν όσο και το τελικό ρυθμισμένο ποσό. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πρόκειται για οφειλές των οποίων είχε καταβληθεί και η πρώτη δόση της ρύθμισης μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε για 454.246 ρυθμίσεις, από τις οποίες, με την καταβολή της πρώτης δόσης, εισπράχθηκαν έσοδα 401,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανήλθαν σε 660.082, ενώ το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές ανέρχεται σε 6,370 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 4,498 δισ. ευρώ είναι αρχική οφειλή και το υπόλοιπο 1,872 δισ. ευρώ είναι προσαυξήσεις.

Από σήμερα, οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς την εφορία μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 ή 24 δόσεων.

Αναλυτικά, ο Γ. Βρούτσης δήλωσε: 

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία!

Αποτελεί ρεκόρ -που ξεπερνάει όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις- τόσο ο αριθμός των οφειλετών που εντάχθηκαν στην ρύθμιση όσο και το τελικό ρυθμισμένο ποσό.

Συγκεκριμένα:

  • Εντάχθηκαν στην ρύθμιση 432.599 οφειλέτες, δηλαδή περίπου το 1/3 του συνόλου των οφειλετών
  • Το ρυθμισμένο ποσό, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο) θα κυμανθεί πάνω από 4,5 δισ. ευρώ.

Επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι μέσα από ένα μείγμα διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, μειωμένων φόρων και εισφορών, με μία οικονομία που αναπτύσσεται διαρκώς, με μία αγορά εργασίας που ενισχύεται, με την ανεργία συνεχώς να αποκλιμακώνεται και, κυρίως, με ένα δίκαιο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, να μην δημιουργούνται νέες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν.

Η συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του κάθε πολίτη και επιχείρησης προς το Κράτος αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή οδηγό προς το μέλλον».

Υπ. Οικονομικών: 1 στους 3 οφειλέτες έχει υπαχθεί στη ρύθμιση

Ταυτόχρονα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό τον απολογισμό της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, καθώς οι πολίτες έσπευσαν μαζικά να υπαχθούν σε αυτή.

Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, υποβλήθηκαν 722.109 αιτήσεις ρύθμισης από οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς.

Συνεπώς, 1 στους 3 οφειλέτες έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ.

Στην ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, τέλος, αναφέρεται πως η επιτυχία αυτή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη.