ΟΕΕ: Επτά προτάσεις-λύσεις σε φορολογικά, ασφαλιστικά και εργατικά προβλήματα

ΟΕΕ: Επτά προτάσεις-λύσεις σε φορολογικά, ασφαλιστικά και εργατικά προβλήματα

Λύσεις στα προβλήματα, που έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες, αναφορικά με φορολογικά, ασφαλιστικά, εργατικά και οικονομικά θέματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί, στην καθημερινότητά τους με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, επιχειρεί εκ νέου να δώσει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, του Φορέα των οικονομολόγων και λογιστών - φοροτεχνικών, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υλοποίηση και επιτυχία των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον Yφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, με την οποία καταθέτει επτά προτάσεις – λύσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτές είναι οι εξής:

1. Υποβολή δηλώσεων αναστολής

Να ανοίξει η πλατφόρμα εκ νέου και να παραμείνει ανοικτή για υποβολή νέων δηλώσεων ή διορθώσεων μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2020, δεδομένου ότι ήταν ανοιχτή μόνο για μία εβδομάδα, ενώ για τις δηλώσεις των αναστολών για τους προηγούμενους μήνες η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή από 10 έως 25 του τρέχοντος μήνα. Έτσι, πολλοί λογιστές - φοροτεχνικοί δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις δηλώσεις, διότι τα περισσότερα γραφεία υπολειτουργούν και κάποια έκλεισαν λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην λάβουν οι εργαζόμενοι την ειδική αποζημίωση που δικαιούνται.

Η ίδια ημερομηνία να ισχύσει και για νέες δηλώσεις ή ορθές επαναλήψεις των δηλώσεων αναστολής Αυγούστου - Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου με οδηγίες σαφείς για την καταχώρηση των διορθώσεων, για όσες επιχειρήσεις έχουν έδρα σε Περιφερειακές Ενότητες, που είχαν κηρυχθεί σε επίπεδο 4.

2. Παρατάσεις Δηλώσεων

Της προθεσμίας για την υποβολή των «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αρχικών ή τροποποιητικών και μισθώσεων, οι οποίες είχαν συναφθεί πριν την 01.01.2014, που λήγει με νεότερη απόφαση την 31η Δεκεμβρίου 2020, μέχρι την ημερομηνία ανοίγματος της εφαρμογής για τις φορολογικές δηλώσεις του έτους 2020.

Της υποβολής του ετήσιου πίνακα προσωπικού (Ε4) στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι την 31-12-2020.

Της «Δήλωσης Covid» για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έως την 7-12-2020.

3. Πρόσβαση στις ΔΟΥ

Η εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού μόνο με ραντεβού, ίσως δεν έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις ΔΟΥ ή δεν την ακολουθούν οι υπάλληλοι, δεδομένου ότι το θέμα της πρόσβασης των λογιστών - φοροτεχνικών στις ΔΟΥ είναι καθημερινό και είναι πολλές οι διαμαρτυρίες που δεχόμαστε για τη μη εξυπηρέτησή τους.

Ζητείται η παρέμβαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για την άμεση γνωστοποίηση της εγκυκλίου σε όλες τις ΔΟΥ.

4. Έγκριση αδειών λόγω covid-19

Να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την μη έγκριση των αδειών λόγω covid-19 κατόπιν μοριακού ελέγχου, που δίνουν οι γιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΦΚΑ στους εργαζόμενους και δεν αναγνωρίζεται από τους ελεγκτές του ΕΦΚΑ. Δημιουργείται πρόβλημα με την πληρωμή της ασθένειας τους και την αποτύπωση των σχετικών υποχρεωτικών δηλώσεων (ΑΠΔ).

5. Διορθώσεις λαθών στα στοιχεία δηλώσεων για οικονομική ενίσχυση

Οι πλατφόρμες των δηλώσεων για οικονομική ενίσχυση (όπως αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, επιδότηση ενοικίου κλπ) να παραμείνουν ανοιχτές για διορθώσεις σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις και λόγω των γνωστών τεχνικών δυσκολιών που προέκυψαν από τη λειτουργία των σχετικών εφαρμογών οι δικαιούχοι μέχρι σήμερα να μην έχουν λάβει την αντίστοιχη ενίσχυση.

6. Δηλώσεις αναστολών εργοδοτών και εργαζομένων

Προτείνεται το άνοιγμα εκ νέου της πλατφόρμας για τις δηλώσεις των αναστολών εργοδοτών και εργαζομένων μηνών Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020 μέχρι 31/12/2020, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για διορθώσεις ή συμπληρώσεις. 

Σχετικά με τις δηλώσεις αναστολής του Νοεμβρίου 2020 και των επόμενων μηνών προτείνεται η τήρηση της προβλεπόμενης προθεσμίας για την υποβολή, με το άνοιγμα της πλατφόρμας εν συνεχεία για ορθές επαναλήψεις μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας. 

7. Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4

Προτείνεται να παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μέχρι τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης του επόμενου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής και επιπλέον τα έσοδα να μπορούν να καταχωρηθούν στο τέλος του επόμενου μήνα αντί της 10ης του επόμενου μήνα.