Ο Τσίπρας άκουσε τα «γαλλικά» της Total για τις καθυστερήσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων

Ο Τσίπρας άκουσε τα «γαλλικά» της Total για τις καθυστερήσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων

Του Βασίλη Γεώργα

Αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην Ελλάδα λόγω της ατέρμονης γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων και της υψηλής φορολογίας βρέθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την κλειστή συνάντησή του με Γάλλους και Έλληνες επιχειρηματίες. Στη συγκεκριμένη συνάντηση μίλησαν οι εκπρόσωποι της γαλλικής πολυεθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Τotal και του κατασκευαστικού ομίλου Vinci.

Ο Πρωθυπουργός υπέστη τη βάσανο της κριτικής ευρωπαϊκών κολοσσών που επιχειρούν να αναπτύξουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, όπως συνέβη με τον επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Τotal, ο οποίος μίλησε για μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία καθυστερούν υπερβολικά την υλοποίηση επενδύσεων στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και φέρνουν στα όριά τους επενδυτές.

Η γαλλική Τotal, που συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ στους διαγωνισμούς παραχώρησης οικοπέδων, είχε βρεθεί στα πρόθυρα της αποχώρησης από την Ελλάδα την περασμένη Άνοιξη λόγω της εξωφρενικά μεγάλης χρονικής καθυστέρησης της κυβέρνησης να μονογράψει τις συμβάσεις των διαγωνισμών στις οποίες η ίδια και άλλες εταιρείες είχαν πλειοδοτήσει ήδη από τους διαγωνισμούς του 2014. Χρειάστηκε η Τotal να κατακλύσει το υπουργείο Ενέργειας και το γραφείο του πρωθυπουργού με μηνύματα» ότι θα φύγει από την Ελλάδα για να απεμπλακούν οι διαδικασίες και η κυβέρνηση να μονογράψει τις συμβάσεις.

Όπως φέρεται σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες να είπε στον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της Τotal, αναφερόμενος στα επενδυτικά projects της εταιρείας, υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι καθυστερούν οι εγκρίσεις για το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο. Είπε ωστόσο στον Πρωθυπουργό ότι αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης τους ζήτησε να περιμένουν έως ότου λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και διαβεβαίωσε ότι οι άδειες θα δοθούν σύντομα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του φέρεται να δικαιολόγησε τις καθυστερήσεις στο μέτωπο της προκήρυξης και ολοκλήρωσης των διαγωνισμών επικαλούμενος και τα γεωπολιτικά ζητήματα σε σχέση με την Τουρκία. «Δεν έχουμε μόνο γραφειοκρατία, έχουμε και οξύθυμους γείτονες» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η Ελλάδα όπως και η Κύπρος οφείλουν να κινούνται με προσεκτικά βήματα.

Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι «υπήρξαν γραφειοκρατικές διαδικασίες και υποσχέθηκε πως θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα προχωρήσουμε. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας ειδικής «ομάδας δράσης» για τις επενδύσεις που θα εξετάζει τα προβλήματα μίας προς μίας ξεχωριστά.

Φωτογραφία SOOC