Ο Τσαμάζ, οι απειλές και ο παλαιάς κοπής συνδικαλισμός

Ο Τσαμάζ, οι απειλές και ο παλαιάς κοπής συνδικαλισμός

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Νικητής αναδεικνύεται ο Μιχάλης Τσαμάζ, στη σύγκρουση που ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου μήνα, με τους συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ και την απεργία που κήρυξαν στις 21 Δεκεμβρίου, καθώς οι κινητοποιήσεις τους ανεστάλησαν την περασμένη Δευτέρα. Για τον επικεφαλής του οργανισμού, που δέχθηκε και προσωπικά μια επίθεση «παλαιότερων εποχών», ήταν μια δοκιμασία, από την οποία εξέρχεται ισχυροποιημένος, έστω και αν η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του οργανισμού, παραμένει ένα θέμα που βρίσκεται «μπροστά».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου μήνα, πραγματοποιήθηκαν εκτός κάθε λογικού πλαισίου, με οξυμένα χαρακτηριστικά εντός και εκτός χώρων εργασίας, με την πλευρά των συνδικαλιστών να  προχωρεί σε αποκλεισμούς κτιρίων και καταστημάτων του ΟΤΕ ώστε να εμποδιστεί η είσοδος των εργαζομένων και να καταστεί «υποχρεωτική” η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.Ακολούθησαν ανταλλαγές εξωδίκων, μηνύσεις και συλλήψεις, με αποκορύφωμα την “εμπλοκή” του Ρουβίκωνα, μέλη του οποίου πραγματοποίησαν “επίσκεψη” στο σπίτι του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, στα βόρεια προάστια τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, γράφοντας συνθήματα έξω από την κατοικία του και πετώντας φέιγ βολάν. Το κείμενο που ανάρτησε η οργάνωση λίγες ώρες αργότερα, προκάλεσε εντύπωση, καθώς σε πολλά σημεία του παραπέμπει σε φρασεολογία ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιήθηκε σε ανακοινώσεις μελών του νέου προεδρείου της ΟΜΕ-ΟΤΕ στο διάστημα της έντασης. Εντύπωση που έγιινε εντονότερη καθώς η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν καταδίκασε ξεκάθαρα την «επίσκεψη», σε αντίθεση με το Σύλλογο Εργαζομένων της COSMOTE.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για συγκρουσιακά χαρακτηριστικά τα οποία είναι πρωτόγνωρα για το πλαίσιο μιας συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης με την ηγεσία ενός οργανισμού, που εδώ και χρόνια είναι ιδιωτικός. Και βέβαια βάζουν πλέον σε δεύτερο επίπεδο την υπογραφή νέας ΣΣΕ, τις απολύσεις εργαζομένων στις υπηρεσίες φύλαξης (σε θέσεις, δηλαδή, που καταργήθηκαν αλλά με τους απολυθέντες να επιλέγουν να μην λάβουν το «πακέτο» αποζημίωσης που περιελάμβανε τριετή απασχόληση) όπως προβλέπουν τα σχέδια του ΟΤΕ για βελτίωση της οργανωτικής του δομής.

Για την κόντρα με τους συνδικαλιστές, το επόμενο βήμα θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου οπότε η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει προσδιορίσει την νέα συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου για να λάβει αποφάσεις για τη στάση που θα ακολουθήσει.

Η πραγματικότητα, όμως για τον ίδιο τον ΟΤΕ, έχει ξεφύγει από πολλού από την περίοδο των αντιπαραθέσεων με τον συνδικαλισμό παλαιάς κοπής. Και αυτό, κατέστησε σαφές ο ίδιος ο Μιχάλης Τσαμάζ με προσωπικό μήνυμα που έστειλε σε όλους τους εργαζομένους του ομίλου, τονίζοντας πως “το μέλλον της εταιρείας μας, μας αφορά όλους, άμεσα«.

Στο μήνυμα εξήγησε πως ο ΟΤΕ είναι σήμερα η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα και αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας. Μία υγιής εταιρεία που μπορεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών: πελατών, κοινωνίας, εργαζομένων, μετόχων.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης λάβαμε τολμηρές αποφάσεις και αλλάξαμε σχεδόν τα πάντα στον Όμιλο. Δουλέψαμε 10 χρόνια, όλοι μαζί» είπε, και ξεχώρισε τρία πράγματα στην πορεία αυτής της δεκαετίας: τις επενδύσεις 4,7 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση, τη δραστική μείωση του δανεισμού κατά 80% και τον εξορθολογισμό του κόστους με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, με το κόστος των εθελούσιων να ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο εξ' ολοκλήρου από τα κέρδη του Ομίλου.

Πράγματι, εάν ο ΟΤΕ είχε μείνει στα δεδομένα της περασμένης δεκαετίας, πιθανότατα να είχε εξαφανιστεί από τον χάρτη. Όταν ο Τσαμάζ, μεταπηδούσε στον OTE, πριν 10 και πλέον χρόνια, ο οργανισμός ήταν «φορτωμένος» με δάνεια 4,5 δισ. και βρισκόταν σε καθοδική πορεία, με τους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας να αποχωρούν κατά χιλιάδες, προς τους εναλλακτικούς παρόχους. Και η τότε συνδρομητική τηλεόραση του conn-x TV βρισκόταν στα σπάργανα έχοντας να αντιμετωπίσει τον κολοσσό της Nova. Σήμερα τα δάνεια βρίσκονται στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να παρουσιάζει οικονομικά χαρακτηριστικά που το περασμένο φθινόπωρο της επέτρεψαν να εκδώσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο κατώτερο του 1%. Το χαμηλότερο που έχει επιτύχει ελληνική επιχείρηση και το οποίο αντανακλά έναν από του κεντρικούς στόχους του Τσαμάζ: να εκμηδενίσει τον υψηλότοκο δανεισμό και το κόστος χρήματος για την εταιρεία, αλλά και να την φέρει στα διεθνή πρότυπα διαχείρισης προσωπικού.

Και για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής του οργανισμού, συμπλήρωσε στο μήνυμά του: «Ο ΟΤΕ κατάφερε να διατηρήσει την εργασιακή ειρήνη την τελευταία δεκαετία, εν μέσω συνεχόμενων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των γιορτών βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή απεργία διάρκειας τριών εβδομάδων, που ταλαιπώρησε τους πελάτες μας και επηρέασε το επίπεδο των υπηρεσιών μας, ζημιώνοντας την εικόνα μας και τους εργαζομένους. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς πρακτικές συκοφαντίας, ψεύδους, απειλών σε προσωπικό επίπεδο, με αποκορύφωμα την άνανδρη επίθεση στην οικογενειακή μου κατοικία. Είναι επίσης πρωτοφανές ότι η ηγεσία της ΟΜΕ ΟΤΕ δεν καταδίκασε την επίθεση αυτή με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο. Η διοίκηση του ΟΤΕ πάντα επιδιώκει τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Σε καμία όμως περίπτωση ο ΟΤΕ δεν θα επιστρέψει σε καθεστώς οργανισμού δημοσίου με νοοτροπίες παρελθόντος! (…) Είμαστε μία σύγχρονη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας και τέτοια θα παραμείνουμε!».

Και κατέληξε: «Είναι προς όφελος όλων, να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με συνεργασία και εμπιστοσύνη. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Με πίστη, πάθος, δέσμευση και με όχημα την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Το μέλλον της εταιρείας εξαρτάται από όλους μας».