Ο Τραμπ παγώνει προσωρινά τους δασμούς σε κινεζικά προιόντα

Ο Τραμπ παγώνει προσωρινά τους δασμούς σε κινεζικά προιόντα

Επικαλούμενος την πρόοδο που υπάρχει στις συζητήσεις ΗΠΑ - Κίνας, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε το προσωρινό πάγωμα στην επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε σταδιακή μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, το οποίο έφτασε στο ύψος ρεκόρ των 375 δισ. δολαρίων το 2017. Ωστόσο η αμερικανική πλευρά δεν διευκρίνισε το ποσό στο οποίο θα μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, κάτι που ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές ως υπαναχώρηση, με δεδομένο ότι κατά την έναρξη των συνομιλιών ο στόχος των ΗΠΑ ήταν 200 δισ. δολάρια έως το 2020.

Η εν λόγω απόφαση προκαλεί ανακούφιση στους επενδυτές που έχουν κατ'' επανάληψη εκφράσεις φόβους για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας είδος οικονομικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την παγκόσμια οικονομία.

Από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλτ Τραμπ, Λάρι Κούντλοου, σημείωσε ότι το πάγωμα είναι προσωρινό και εξαρτάται από την πορεία των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι άγνωστο αν αυτή η ανακωχή θα έχει διάρκεια. Μάλιστα αναφέρει ότι οι θέσεις του προέδρου των ΗΠΑ ως προς τα ζητήαμτα που συνδέονται με εμπορικές αλλαγές αλλάζουν συχνά.

Πρέπει να αναφερθεί πως ο Ντόλαντ Τράμπ είχε προαναγγείλει την επιβολή δασμών στην Κίνα, την οποία είχε κατηγορήσει για παραβίασης των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και για αθέμιτες πρακτικές. Το ύψος των δασμών που προτίθετο να επιβάλλει έφθαναν τα 150 δισ. δολάρια.