Ο «θείος» Skroutz δεν γλίτωσε την Dionic από το «καμπανάκι»

Ο «θείος» Skroutz δεν γλίτωσε την Dionic από το «καμπανάκι»

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Καμπανάκι 5 μηνών χτύπησε χθες για την Dionic. Για την ακρίβεια, το «καμπανάκι» το χτύπησε ο ίδιος ο όμιλος με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες, αφού ενημερώνοντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωσε ότι τα ίδια κεφάλαια του παραμένουν αρνητικά και πως εάν ως το τέλος του προσεχούς Ιουνίου η κατάσταση δεν αλλάξει, θα προχωρήσει σε έκταση γενική συνέλευση προκειμένου «να ληφθούν ο ενδεδειγμένες αποφάσεις». Δηλαδή μία αναγκαστική αύξηση κεφαλαίου. Εκτός και αν υπάρξει χειρότερο σενάριο. 

Πως όμως, ο όμιλος με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες στους τομείς των ψηφιακών εφαρμογών, το ηλεκτρονικό εμπόριο τις διανομές και την ενέργεια και με ετήσιο τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ, βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση; 

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, ότι παρά τις λαμπερές συμμετοχές, όπως η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου skroutz.gr (που κάποτε κατείχε σε ποσοστό 50%), η εταιρεία λογισμικού και ψηφιακών εφαρμογών Atcom και η Shop365, ο υψηλός δανεισμός στον οποίο προχώρησε για την ανάπτυξή της (σε αυτούς και σε άλλους κλάδους, όπως η ενέργεια), αποδείχθηκε ένα εμπόδιο το οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από το 2014 η μετοχή της βρίσκεται στην κατηγορία της επιτήρησης. Όπως και το γεγονός ότι η αλλαγή στο management το 2015, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες για την εξυγίανση της και την επιστροφή στα κερδοφόρα αποτελέσματα δεν απέδωσε. Τουλάχιστον τα αναμενόμενα, ώστε η Dionic να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, για τον δανεισμό που παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο λογιστήριό της και το σοβαρότερο εμπόδιο για το μέλλον της. 

Το μακρινό 2005, η Dionic, αν και εταιρεία χαμηλών τόνων, μπαίνει στα success stories της εποχής, αποκτώντας τον έλεγχο της πλατφόρμας skroutz.gr. Οι μέτοχοι της κατέβαλαν μόλις 300.000 ευρώ για να αποκτήσουν το 50% της ιστοσελίδας που είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα ως ένα φιλικό project 3 νεαρών επιχειρηματιών και είχε ήδη αρχίσει να αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στις online αγορές. Με τη στήριξη της Dionic o Skroutz στηρίχθηκε, επεκτάθηκε (με πλατφόρμες στην τουρκική, και τη βρετανική αγορά), ενώ στα ελληνικά δεδομένα (από τα οποία αντλούσε το κύριο μέρος των εσόδων της) έφτασε μια επισκεψιμότητα της τάξης των 21.000.000. Το 2016 η Skroutz Α.Ε. παρουσίαζε ενοποιημένα έσοδα 7,5 εκατ. ευρώ (από 6,5 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ τα αντίστοιχα κέρδη προ φόρων έφταναν τα 426.000 ευρώ (από 550 χιλ. ευρώ το 2015), και σε επίπεδο εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 764.000 ευρώ (έναντι 908 χιλ. ευρώ το 2015).

Ήταν αναμφίβολα, μια από τις πλέον επιτυχημένες κινήσεις της Dionic. Με τη διαφορά, ότι πολλές από τις υπόλοιπες κινήσεις της δεν ήταν τόσο επιτυχημένες. Και σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς, μια άλλη σειρά επιλογών, φόρτωσε την εταιρεία με υψηλό δανεισμό. Και δεδομένα, που σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κρίσης κατέστησαν «μη διαχειρίσιμα» για τον όμιλο. 

Το 2017, υπό την πίεση των τραπεζών η Dionic συναινεί σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει την πώληση διαφόρων περιουσιακών της στοιχείων, με επίκεντρο, όμως  την κερδοφόρο συμμετοχής της στην Skroutz. Το deal (που έκλεισε στις αρχές του 2018) ως μέρος της συμφωνίας για τη ρύθμιση οφειλών προς την Eurobank, αποφέρει στην Dionic μία βοήθεια της τάξης των 10 εκατ. ευρώ (ένα ποσό υπερπολλαπλάσιο της αρχικής επένδυσης), αλλά τελικά δεν επαρκεί να λύσει το γενικότερο πρόβλημα. 

To 2018 τελικά έκλεισε για την Dionic με χειρότερα δεδομένα από το 2017. Αν και ο τζίρος διατηρήθηκε στα επίπεδα των 54 εκατ. ευρώ, οι ζημιές προ φόρων έφτασαν στα 9,33 εκατ. ευρώ (έναντι 4,44 εκατ. το 2017) και μετά από φόρους στα 9,2 εκατ. (από 3 εκατ. ευρώ). Την αρνητική εικόνα συμπλήρωσαν η εκτίναξη των εξόδων κατά σχεδόν 122% (31 εκατ. έναντι 14 εκατ. το 2017), όπως και ο δανεισμός. Κατά την ετήσια έκθεση για το 2018, στο τέλος της χρονιάς, οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις έφταναν 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες τα 22 εκατ. ευρώ, συνολικά 35,9 εκατ. ευρώ, με σύνολο υποχρεώσεων 60 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 27,4 εκατ. ευρώ, συσσωρευμένες ζημιές 26,3 εκατ. ευρώ, καθαρές εμπορικές απαιτήσεις 16,5 εκατ. ευρώ, ταμείο 1,5 εκατ. ευρώ. Σαν αποτέλεσμα το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερέβαινε τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 14,5 εκατ. ευρώ.

Από την περίοδο εκείνη ο ορκωτός ελεγκτής, σημείωνε πως «οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με την δυνατότητα της εταιρίας και του ομίλου να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους». Στις καταστάσεις καταγράφονταν μάλιστα και οι κίνδυνοι που υπήρχαν σε δύο από τους βασικούς τομείς δραστηριότητας της εταιρείας: του λογισμικού, όσο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω των συνθηκών των επιμέρους αγορών.

Για την Dionic το πρώτο εξάμηνο του 2019 (τελευταία στοιχεία) εμφάνισε περιορισμό των ζημιών, αλλά και μια μικρή συρρίκνωση του τζίρου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η διοίκηση της Dionic, σημείωνε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα (Alpha Bank και Εθνική) για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν καταστεί βραχυπρόθεσμα. Εξέφραζε μάλιστα την εκτίμηση της ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς εκείνης (31.12.2019) θα έχει κλείσει τις σχετικές συμφωνίες, επιφέροντας θετικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα της.

Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία δεν ανακοινώθηκε. Και μ τη πάροδο της προθεσμίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απέστειλε ερώτημα, στο οποίο απάντησε χθες η εταιρεία, θέτοντας πρακτικά, μια νέα, καταληκτική προθεσμία.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά:

Η Διοίκηση της Dionic ΑΕΒΕ ανακοινώνει κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  και σε συνέχεια της Ανακοίνωσης της στο ΧΑ με ημερομηνία 30/09/2019 ότι:

α) δεν ολοκληρώθηκε έως την 31.12.2019 όπως αρχικώς είχε εκτιμηθεί η διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες Εθνική και AlphaBank για την ρύθμιση του τραπεζικού δανεισμού της Εταιρείας με στόχο την διαγραφή τόκων υπερημερίας και κεφαλαίου η οποία θα είχε θετική επίδραση επί των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρείας και εκτιμά ότι ενδέχεται αυτή να έχει ολοκληρωθεί έως την 30.06.2020,

β) ως εκ τούτου τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας παραμένουν αρνητικά.

Σε περίπτωση όπου η εν λόγω διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί έως την 30.06.2020 και τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας παραμένουν έως τότε αρνητικά το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των Μετόχων σύμφωνα με το άρθρο 119 παρ. 4 του ν. 4548/18 προκειμένου να ληφθούν οι ενδεδειγμένες αποφάσεις.

Το επόμενο πεντάμηνο καθίσταται εκ των πραγμάτων καθοριστικό για την Dionic και τους μετόχους της, ιδιαίτερα στην περίπτωση κατά την οποία οι τράπεζες ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Σημειώνεται ότι μεγαλύτερος μέτοχος της Dionic είναι οι Επιχειρήσεις Ήχου & Εικόνας με 32,7%, ενώ κατά τα τελευταία επίσημα στοιχεία με ποσοστό άνω του 5% μετέχουν οι: Tevacom AE (11,3%), Ρούμπας Θωμάς (9%), Ροδόπουλος Κωνσταντίνος (6,9%) και Καβρουλάκης Νικόλαος (14,1%).