Ο. Σολτς: Όχι σε αύξηση του χρέους για να τονωθεί η γερμανική οικονομία

Ο. Σολτς: Όχι σε αύξηση του χρέους για να τονωθεί η γερμανική οικονομία

 

Απέκλεισε την ανάληψη νέου χρέους για την τόνωση της επιβραδυνόμενης γερμανικής οικονομίας ο Όλαφ Σολτς και απέδωσε την αναιμική ανάπτυξη φέτος σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως τις εκκρεμείς εμπορικές διαμάχες και τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σε συνέντευξή του στο BBC την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε τους φόβους ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να βυθισθεί σε ύφεση μετά την περικοπή από την κυβέρνηση της πρόβλεψής της για τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5%, στο μισό της προηγούμενης πρόβλεψης.

«Απλά έχουμε μία πιο ήπια ανάπτυξη, κάτι που απέχει πολύ από μία ύφεση», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας: «Αν είσαι πράγματι μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, αν είσαι ένας μεγάλος εξαγωγέας και εισαγωγέας, όλες οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία θα επηρεάζουν την ανάπτυξη της χώρας σου. Και γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια οικονομία σημειώνει επιβράδυνση και από πού προέρχεται αυτή. Είναι κυρίως πολιτικοί οι λόγοι».

Ο Σολτς πρόσθεσε ότι οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθώς και μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως και οι αβεβαιότητες για το Brexit, είναι οι κύριες αιτίες της επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας και όχι διαρθρωτικά προβλήματα, όπως αδύναμες επενδύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ