Ο Σαλβίνι «ρίχνει» κυβέρνηση, τράπεζες και χρηματιστήριο

Ο Σαλβίνι «ρίχνει» κυβέρνηση, τράπεζες και χρηματιστήριο

Η πρόθεση του Ματέο Σαλβίνι να οδηγηθεί η χώρα στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών διαλύοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό έφερε στην «επιφάνεια» την οικονομική κρίση που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα, ακόμα μια κλιμάκωση στην κυβερνητική κρίση της Ιταλίας σημειώθηκε χθες, με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να απαιτεί την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Η απάντηση του Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν άμεση, δηλώνοντας ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανώς στις 23 Οκτωβρίου. Ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, εξετάζει αυτή την ημερομηνία, ωστόσο αυτό εξαρτάται από το πότε θα διεξαχθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, αναφέρει η la Repubblica. 

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις χθεσινές καταιγιστικές εξελίξεις, ο ιταλικός δείκτης FTS MIB κινείται με σημαντικές απώλειες 2,4% και κινείται στις 20.340 μονάδες.

Ο κλάδος που δοκιμάζεται περισσότερο και δέχεται ισχυρές πιέσεις είναι ο τραπεζικός. 

Οι τρεις μεγάλες τράπεζες της Ιταλίας καταγράφουν μεγάλες απώλειες που ξεπερνούν το 4% και τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Unione di Banche Italiane SpA χάνει 6,24% ενώ η UniCredit SpA  χάνει 5,66% καταγράφοντας νέο χαμηλό 52 εβδομάδων. Η Banco Bpm SpA κάνει βουτιά 8,73%.

Ο «φόβος» των επενδυτών αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς να ανέρχεται στο 1,787% ενώ νωρίτερα έφτασε και το 1,08% Αλλά και στους βραχυχρόνιους τίτλους η τάση είναι ανοδική με την απόδοση του διετούς ομολόγου να φτάνει το 0,311%.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η «ετυμηγορία» της Fitch για την Ιταλική οικονομία στην οποία και θα είναι φυσικά στραμμένα τα βλέμματα των αγορών. Η Ιταλία έχει αξιολόγηση ΒΒΒ από την S&P, Baa3 από Moody's και BBB επίσης από την Fitch.