Ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός μετά την κρίση

Ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός μετά την κρίση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9%-4% του ΑΕΠ για το 2019 και πάνω από 3,5% του ΑΕΠ για το 2020 θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Η ανάπτυξη θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,5- 3% με την κυβέρνηση να έχει κρυφές ελπίδες για περαιτέρω μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης το αφορολόγητο όριο θα προσεγγίσει το 4% του ΑΕΠ.

Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας δεν υφίσταται δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 εννοώντας με αυτό τον τρόπο ότι έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ωστόσο, αυτό που έχει γίνει σαφές είναι εάν τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στους θεσμούς για την κάλυψη του κενού έχουν γίνει αποδεκτά. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει και άλλα όπλα στην φαρέτρα της όπως για παράδειγμα τα ευνοϊκά κίνητρα για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας αλλά και στην αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει στον Ελεύθερο τύπου ότι υπάρχει και ένα "οπλοστάσιο" ενισχυτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται ίσως για πρώτη φορά η μεταφορά δαπανών από το 2020 στο 2019 λόγω της καλύτερης του αναμενόμενου δημοσιονομικής πορείας και του καλύτερου ελέγχου των δαπανών . Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μαζί η ψηφιοποίηση των ελέγχων που θα αποτελέσει ένα δραστικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής .

Ο κ. Σταϊκούρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελεύθερο τύπο επεσήμανε ότι στο προσχέδιο θα συμπεριληφθούν όλες οι φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό και αφορούν τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα επίπεδο των 8.636 ευρώ το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 για κάθε παιδί. Πάντως η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για το πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα με την έκπτωση φόρου και αν τα οφέλη για τη μεσαία τάξη που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη θα έχουν ουσία ή εάν θα περιορίζονται στα 10-20 ευρώ μηνιαίως.

Σε ότι αφορά στο τρέχον έτος η κυβέρνηση εκτός από την υπερσυγκράτηση των δαπανών καθώς είχε μεταφερθεί ποσό 682 εκατ. ευρώ από το 2018 εφόσον χρειαζόντουσαν για την καταβολή επιπλέον χρημάτων για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων υπολογίζει και σε μεγαλύτερο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδας κατά 100 εκατ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την καλύτερη πορεία των εσόδων κυρίως του ΦΠΑ διευκολύνει την κυβέρνηση να δώσει και αυτή την λεγόμενη 13η σύνταξη η οποία θα μετατραπεί σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των απόμαχων της εργασίας.

Οι φοροελαφρύνσεις που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη:

- Διατηρείται στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους όπως και για όσους είναι αγρότες ως κύριο επάγγελμα. Η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 777 ευρώ για όλους. Μένει σε εκκρεμότητα από ποιο ποσό και πάνω θα περιορίζεται η έκπτωση φόρου. Επίσης θα προβλέπεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Ο εισαγωγικός συντελεστής από 22% μειώνεται σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ

- Τριετής αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% για μεταβιβάσεις νέων οικοδομών.

- Έκπτωση φόρου έως 40% για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων.

- Τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

- Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% (από 28% σήμερα) για τα κέρδη του 2019.

- Μείωση φόρου στο 5% από 10% για τα μερίσματα επιχειρήσεων που θα διανεμηθούν το 2020.

- Θεσπίζονται κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ουσιαστικά η διάταξη στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν διάφορα μοντέλα που εφαρμόζονται στη Μάλτα, την Κύπρο και την Ιταλία προκειμένου να συνθέσουν την ελληνική πρόταση που θα παρουσιασθεί και στους θεσμούς.

- Πληρωμή των τακτικών οφειλών προς την αφορία (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις και έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια, για έκτακτες οφειλές όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς.