Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας προειδοποιεί για κρίση μεγέθους Lehman

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας προειδοποιεί για κρίση μεγέθους Lehman

Την ανησυχία του για τις αναδυόμενες οικονομίες εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G7, κάνοντας παραλληλισμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008. Εντούτοις, την άποψή του δεν συμμερίστηκαν οι υπόλοιποι εταίροι της συνόδου, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν για την ανάγκη ευέλικτων δαπανών, προκειμένου να τονωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη, με το χρονοδιάγραμμα και το ποσό να εξαρτάται από την κάθε χώρα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Επικρατείας της Ιαπωνίας, Hiroshige Seko, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μ. Βρετανία και η Γερμανία δεν συμμερίστηκαν την ίδια άποψη.

«Οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής εξέφρασαν την άποψη ότι οι αναδυόμενες οικονομίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, αν και υπήρξαν απόψεις ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί κρίση», συμπλήρωσε με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρες της Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών ο Abe παρουσίασε στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι οι παγκοσμίως οι τιμές των προϊόντων μειώθηκαν κατά 55% από τον Ιούνιο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2016, παρομοίως στο διάστημα από τον Ιούλιο του 2008 ως τον Φεβρουάριο του 2009, ύστερα από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ο Abe επιδιώκει μια δήλωση των G7 για την παγκόσμια οικονομία ως κάλυψη για το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων στη χώρα του, καθώς έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον ΦΠΑ στο 10% από το 8% τον προσεχή Απρίλιο. Πιθανή καθυστέρηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, μόνο εφόσον διαπιστωνόταν μια οικονομική κρίση ή κάποια φυσική καταστροφή στην Ιαπωνία, τονίζουν στο CNBC.

Παράλληλα, ο Barack Obama τόνισε τη σημασία να αποφευχθούν υποτιμήσεις νομισμάτων,  στις οποίες ενδεχομένως θα δελεαστούν να προβούν ορισμένες χώρες για να ωθήσουν τις εξαγωγές.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες της Συνόδου Κορυφής των G7 ήταν η τρομοκρατία, η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο και η ασφάλεια στη θάλασσα, καθώς Πεκίνο και Τόκιο διεκδικούν την κυριαρχία ακατοίκητων εδαφών στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Επίσης, το Πεκίνο διεκδικεί εξ ολοκλήρου τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Την Τετάρτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, δήλωσε ότι το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας δεν σχετίζεται ούτε με τους G7, ούτε με τα κράτη-μέλη τους.

Τέλος, ο Obama έκανα αναφορά στην απειλή της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά της προγράμματα, σημειώνοντας ότι κοντινές χώρες, όπως η Κίνα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να μειωθεί ο κίνδυνος οπλισμού της Β. Κορέας με πυρηνικά όπλα. Επίσης, οι ηγέτες του G7 εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τον Donald Trump και τις δηλώσεις, όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.