Ο πρώην επικεφαλής της VW εξακολουθεί να λαμβάνει τον μισθό του

Ο πρώην επικεφαλής της VW εξακολουθεί να λαμβάνει τον μισθό του

Εξακολουθεί να ισχύει το συμβόλαιο με την Volkswagen του πρώην επικεφαλής της Martin Winterkorn, ο οποίος εξαναγκάστηκε τον Σεπτέμβριο σε παραίτηση όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με το λογισμικό σε αυτοκίνητα της εταιρείας που παραποιούσε τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων, και αυτός λαμβάνει ακόμη τον παχυλό μισθό του ύψους πολλών εκατομμυρίων, αποκαλύπτουν σήμερα δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν τερματίστηκε το συμβόλαιό του, το οποίο ισχύει ως το τέλος του 2016» και ο Winterkorn «εξακολουθεί να πληρώνεται σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου», αποκάλυψαν η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και η εκπομπή Frontal 21 του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, που πραγματοποίησαν κοινή έρευνα πάνω στο θέμα αυτό.

Τα δύο μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πηγές προσκείμενες στο συμβούλιο εποπτείας της Volkswagen.

Το συμβόλαιο του Winterkorn, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας από το 2007 ως το 2015 αφού είχε καταλάβει άλλες υψηλόβαθμες θέσεις στον όμιλο, προβλέπει ένα κατώτατο όριο μισθού 1,62 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία προστίθενται και παχυλά μπόνους. Ως εκ τούτου ο Winterkorn έλαβε το 2014 περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ, ως ο πιο καλοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος τριάντα επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Δεν υπάρχει λόγος να μην καταβάλλονται πλέον τα μπόνους, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκαν η Handelsblatt και η Frontal 21. Αυτό σημαίνει ότι ο Winterkorn θα πρέπει να έχει λάβει το 2015 περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης, η VW δεν ακυρώνει το συμβόλαιο του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της κυρίως για να αποφευχθεί «μια δικαστική διαμάχη».

Ο 68χρονος Winterkorn παραιτήθηκε μερικές ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με το λογισμικό που παραποιούσε τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του ως επικεφαλής του ομίλου, αλλά υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε γι'' αυτό. Το συμβούλιο εποπτείας του ομίλου υποστήριξε την εκδοχή αυτή.

«Ο Winterkorn δεν είχε την πρόθεση να απαρνηθεί από μόνος του» την αμοιβή του, σύμφωνα με την Handelsblatt και την Frontal 21 και «θεωρεί ότι είναι αθώος στην υπόθεση “dieselgate”».

Η VW συνεχίζει την έρευνά της για να βρει τα αίτια του σκανδάλου, ενώ και η γερμανική δικαιοσύνη διεξάγει παράλληλα τη δική της έρευνα. Προς το παρόν έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μια χούφτα ανθρώπων.

Οι Γερμανοί μισθωτοί της Volkswagen θα πρέπει, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση να απαρνηθούν τα δικά τους μπόνους το 2016, όπως προέβλεψε αρμόδιο στέλεχος της VW.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ