Ο πρόεδρος της Τρ. Χανίων μιλά στο Liberal: «Έτσι πετύχαμε την ανακεφαλαιοποίηση»

Ο πρόεδρος της Τρ. Χανίων μιλά στο Liberal: «Έτσι πετύχαμε την ανακεφαλαιοποίηση»

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στη σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εποικοδομητικής συνεργασίας που εδώ και μια 20ετία έχει χτιστεί μεταξύ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και δεκάδων χιλιάδων οικογενειών της Κρήτης αποδίδει την επιτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση ο πρόεδρος της Τράπεζας, κ. Μιχάλης Μαρακάκης.

Σε συνέντευξή του στο liberal.gr o κ. Μαρακάκης τονίζει ότι «όλα τα κεφάλαια ώστε να επιτευχθεί το όριο του 8% (και όχι 9%) για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που έθετε η Τράπεζα της Ελλάδος συγκεντρώθηκαν από ιδιώτες μετόχους, όχι από μεγάλους θεσμικούς, ή άλλα (άγνωστα) funds του εξωτερικού. Ποτέ δεν είδαμε επαγγελματικά την ιστορία της τράπεζάς μας, ενώ οι κρητικοί την αγκάλιασαν, οπότε η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με ίδιες δυνάμεις», τονίζει. Παράλληλα, παρά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση, η αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου συνεχίζεται μέχρι και τις 28 Δεκεμβρίου 2015, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν όλοι όσοι το επιθυμούν.

Ο κ. Μαρακάκης, αν μη τι άλλο... δικαιούται να ομιλεί, καθώς διοικεί μια τράπεζα με σημαντικά ποσοστά σ'' όλη την Κρήτη, ενώ μαζί με την Παγκρήτια ελέγχουν περίπου το 20% όλης της τραπεζικής αγοράς του νησιού.

Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που τα ποσοστά των συνεταιριστικών τραπεζών «πιάνουν» παρόμοια ποσοστά που έχουν οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ευρώπη!

Πέρα από τον... τοπικισμό για κάποιους και το εν γένει «ανεξάρτητο» πνεύμα –σε σχέση με το κράτος των Αθηνών– που έχουν οι Κρητικοί, η αλήθεια είναι ότι αγαπούν το νησί τους υπέρμετρα, υποστηρίζουν τον τόπο τους, τα προϊόντα τους, την κουλτούρα τους, άρα και τις... τράπεζές τους!

Κατά την άποψη του κ. Μαρακάκη, πέρα από το μεράκι και την αγάπη των κρητικών για τον τόπο τους που είναι ξεχωριστή και εγνωσμένη, αυτό που ξεχωρίζει τις δύο τράπεζες (Χανίων και Παγκρήτια) είναι ότι λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα. Μιλώντας για την τράπεζα που διοικεί, επισημαίνει ότι «στηρίζουμε την πραγματική οικονομία και έχουμε εστιασμό τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και σ'' όλους τους τομείς αιχμής, όπως ενέργεια, βιομάζα αλλά και real estate.

Όλα τα κεφάλαια επανεπενδύονται στην τοπική κοινωνία με ξεκάθαρο και διαυγή τρόπο, σε τομείς που μπορούν να «γυρίσουν» ξανά στην κοινωνία ή να ωφελήσουν την κοινωνία. Δεν έχουμε «θολά» επενδυτικά προϊόντα, ή άλλες δαιδαλώδεις διαδρομές των κεφαλαίων που διαχειριζόμαστε, όλα είναι ξεκάθαρα και γενικώς η κουλτούρα είναι να «χτίζουμε» αξία στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, έχουμε προσωπική σχέση σχεδόν με κάθε έναν μέτοχο - μεριδιούχο μας. Διαθέτουμε 25.000 μεριδιούχους και έχουμε 50.000 πελάτες!

Άρα, σχετιζόμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με πάνω από 50.000 οικογένειες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρακάκης. «Δώδεκα χιλιάδες επιχειρήσεις και μαγαζιά, μικρά ή μεγαλύτερα, έχουν μείνει ζωντανά, χάρη (και) της στήριξης από την Τράπεζα Χανίων. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η συνεταιριστική κουλτούρα ειδικά στην επαρχία, όπου βρίσκεται η «καρδιά» της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Ο κ. Μαρακάκης τονίζει ότι η λογική του ιδρύματος είναι οι δραστηριότητες λαϊκής βάσης, με την απόλυτη διαφάνεια στα συναλλακτικά ήθη, η επίτευξη ανακύκλωσης εισοδήματος και παραγωγής, με απώτερο στόχο την αυτάρκεια σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας.

Επισημαίνει ότι «στο νομό Χανίων έχουμε το 20% της τραπεζικής αγοράς, ενώ συνολικά στην Κρήτη το μερίδιό μας διαμορφώνεται στο 7%. Παράλληλα, είμαστε μια τράπεζα με πολυσχιδείς δραστηριότητες, πάντα προσαρμοσμένοι στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Δραστηριότητες με αιχμή την πραγματική οικονομία

Η τράπεζα, μέσω θυγατρικών, έχει δραστηριοποίηση σε εξαιρετικά φιλόδοξους τομείς - αιχμής, διαθέτοντας ή συμμετέχοντας σε τέσσερις βιομηχανικές μονάδες, οι τρεις εκ των οποίων ασχολούνται με τη γη.

Έχει «απλωθεί» επιχειρηματικά στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στη γαλακτοκομία, στη βιομηχανία χυμοποίησης φρούτων, στην πυρηνελαιουργεία - σαπωνοποιία, στην αφαλάτωση και στο ελαιόλαδο.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Τράπεζας, «εξαγοράσαμε το 50% της εταιρείας Χιωτάκη Α.Ε., εταιρεία διάθεσης και ανάδειξης κρητικών προϊόντων, με περίπου 300 κωδικούς!

Επίσης η Τράπεζα Χανίων δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate, μέσω της θυγατρικής Κρητικά Ακίνητα Α.Ε. με ίδια κεφάλαια που ξεπερνούν τα 15,2 εκατ. ευρώ, όπου, μεταξύ άλλων, διαθέτει μεγάλο εμπορικό κέντρο στον Πλατανιά, όπου φιλοξενούνται 15 επιχειρήσεις, ενώ έξω από την πόλη των Χανίων δρομολογείται επιχειρηματικό πάρκο, όπου θα μπορεί να «στεγάσει» περί τις 300 επιχειρήσεις.

«Στην Κρήτη τα ακίνητα δεν έχουν χάσει την αξία τους»

Ένα άλλο ζήτημα που φέρνει σε πλεονεκτική θέση την Τράπεζα Χανίων και δίνει κεφαλαιακό «μαξιλάρι» είναι ότι τα δάνεια που έχει δώσει είναι με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Οι αξίες και οι εγγυήσεις των πελατών είναι σε κτήρια και ακίνητα, που στην Κρήτη δεν έχουν χάσει την αξία τους. Η τράπεζα έχει δώσει –σύμφωνα με τον πρόεδρο– 450 εκατ. δάνεια.

Ανάγκη να στηριχτούν οι συνεταιριστικές τράπεζες

Ο κ. Μαρακάκης τονίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνεταιριστικές τράπεζες στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες που δραστηριοποιούνται. «Είναι ανάγκη να μείνει ο θεσμός και να στηριχτεί. Στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 5.000 συνεταιριστικές τράπεζες, άρα, συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας μας θα έπρεπε στην Ελλάδα να έχουμε 100 με 120 συνεταιριστικές τράπεζες.

Εμείς, ως συνεταιριστικές τράπεζες δεν έχουμε επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο μέσω των πακέτων στήριξης που επί σειρά ετών καρπώνονται οι εμπορικές - συστημικές τράπεζες. Αντιθέτως, έχουμε μια αμφίδρομη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα», επισημαίνει.