Ο πρόεδρος της Samsung ύποπτος για φοροδιαφυγή ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων

Ο πρόεδρος της Samsung ύποπτος για φοροδιαφυγή ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων

Ύποπτος για φοροδιαφυγή ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων φέρεται να είναι ο πρόεδρος της Samsung, Lee Kun-hee τη στιγμή που η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας βρίσκεται στο επίκεντρο σειράς σκανδάλων εξαιτίας χειρισμών στελεχών της.

Σύμφωνα με το Reuters, ο γιος του προέδρου και διάδοχος του ομίλου Samsung, Jay Y. Lee, απελευθερώθηκε νωρίτερα μέσα στη βδομάδα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, καθώς το δικαστήριο εφέσεων μείωσε κατά το ήμιση την ποινή του για δωροδοκία και διαφθορά, στα δυόμιση χρόνια και την ανέστειλε για τέσσερα χρόνια. 

Ο 76 χρονος πρόεδρος Kun-hee, μετά από μια καρδιακή προσβολή που υπέστη το 2014, παραμένει κλινήρης στο ιατρικό κέντρο της Samsung στη Σεούλ και είναι δύσκολο για κάποιον να επικοινωνήσει μαζί του ενώ ο ίδιος δεν έχει δείξει σημάδια ανάρρωσης. Σημειώνεται ότι μέχρι τη φυλάκισή του, ο Jay Y. Lee ήταν αυτός που θεωρείτο ο ντε φάκτο επικεφαλής του ομίλου.

Η αστυνομία ανέφερε πως ο ηλικιωμένος Lee δεν μπορεί να ανακριθεί λόγω της φυσικής κατάστασής του ενώ η Samsung δεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Ο πρόεδρος της Samsung, Lee Kun-hee και ένα στέλεχος της εταιρείας διαχειρίστηκαν κονδύλια 260 τραπεζικών λογαριασμών με ονόματα 72 εκτελεστικών στελεχών με υποψίες πως προέβησαν σε φοροαποφυγή ύψους 7,5 δισ. δολαρίων», ανέφερε η κορεατική αστυνομία, που σχεδιάζει να στείλει την υπόθεση στους εισαγγελείς.

Η αστυνομία πρόσθεσε πως λογαριασμοί με περίπου 360 εκατ. δολάρια (400 δισ. γουόν), βρέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας μετά από ισχυρισμούς για παράτυπες πληρωμές για την ανακαίνιση της οικίας της οικογένειας Lee.

Φωτογραφία: AP/Schalk van Zuydam