DBRS: Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας-Μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

DBRS: Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας-Μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

Αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοπληπτική ικανότητα της χώρας η DBRS αργά σήμερα το βράδυ, με την Ελλάδα να βρίσκεται πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα o οίκος αξιολόγησης προχώρησε και σε αναβάθμιση και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές. Τα τουριστικά έσοδα, η μείωση των κόκκινων δανείων, η ισχυρή ανάκαμψη β’τριμήνου και τα αυξημένα ταμειακά αποθέματα οδήγησαν τον οίκο αξιολόγησης στη σημαντική αυτή απόφαση.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης η αναβάθμιση αντικατροπτίζει τη θετική άποψη της DBRS Morningstar για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία κατά την πανδμημική κρίση. Όπως αναφέρει η DBRS η ύφεση το 2020 ήταν ηπιότερη από όσο αναμένονταν, ενώ η κυβέρνηση εξασφάλισε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.

Μάλιστα,οι αναλυτές σημειώνουν πως οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και τα NPLs να μειώνονται, με το δείκτη να πέφτει στο 21,3% τον Ιούνιο, από 40,6% το 2019. Πρόκειται στην ουσία για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μετά από την Scope Ratings, αυτή τη φορά από έναν από τους μεγαλύτερους διεθνώς οίκους αξιολόγησης. Σημειώνεται πως ακολουθούν οι αξιολογήσεις στις 19 Νοεμβρίου από την Moody’s και στις 22 Οκτωβρίου από την S&P.

Ενθαρρυντική η προσήλωση της κυβέρνησης στις επενδύσεις


Από τον Ιούλιο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα, υπογραμμίζει η DBRS, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν.

Το 2019, προσθέτει ο οίκος, η Ελλάδα βρέθηκε στην 11η θέση μεταξύ 190 χωρών, στο δείκτη «Starting a Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, έναντι της 44ης θέσης που κατέλαβε το 2018. Η προσπάθεια βελτίωσης των ψηφιακών επιδόσεων της Ελλάδας, πεδίο στο οποίο η χώρα παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχει επιταχυνθεί, ενώ η κυβέρνηση έχει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και μεγάλες επενδύσεις στα σχέδιά της, καθώς και την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Η DBRS δίνει μεγάλη έμφαση στη βελτίωση του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα και παράλληλα στη δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει πολυετή προβλήματα. 

Η σημαντική αυτή αναβάθμιση έρχεται μετά από πολλές αναλύσεις που κάνουν λόγο για εκρηκτική ανάπτυξη έως 8,6%, από την Μοody’s Analytics, έως και την Capital Economics . Σχολιάζοντας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε πως «είναι η τέταρτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, το αξιόχρεο της χώρας μας, και η έβδομη από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία σειρά σημαντικών θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία», προσθέτοντας πως «οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν ότι η αξιοπιστία και το κύρος της Ελλάδας έχει  ενισχυθεί», ενώ θέτει ως στόχο «την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023».