Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την Ιταλία στο Baa3

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, 23:57
-A +A
Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την Ιταλία στο Baa3

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa3, επικαλούμενος το έλλειμμα της χώρας. Πλέον, είναι περισσότερο από σοβαρές οι ανησυχίες για ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα, ενώ εντείνονται οι φόβοι για τραπεζική κρίση. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody's τα δημοσιονομικά και οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις προοπτικές ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση. Μετά από μια προσωρινή άνοδο στην ανάπτυξη λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας θα υποχωρήσει περίπου στο 1%.

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον γενικά ισορροπημένο κίνδυνο στο επίπεδο αξιολόγησης Baa3.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που είχαν προβλέψει τουλάχιστον δύο μεγάλες ιταλικές τράπεζες, ότι δηλαδή οι οίκοι αξιολόγησης θα μειώσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε μόνο ένα επίπεδο πάνω από την κατάσταση "σκουπίδια".

Ο κλοιός των αγορών σφίγγει εξαιρετικά επικίνδυνα για την Ιταλία, ενώ παράλληλα αναμένεται η ετυμηγορία κι άλλων οίκων αξιολόγησης. Εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχόμενη υποβάθμιση –έστω κατά μία βαθμίδα που σημαίνει ότι τα ιταλικά ομόλογα θα παραμείνουν σε επενδυτική βαθμίδα και δεν θα κατρακυλήσουν στην κατηγορία junk – θα προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων που μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε πιστωτική κρίση. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που η S&P ή η Moody’s αποφασίσουν να ρίξουν την Ιταλία στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Οι μέχρι σήμερα πληροφορίες θέλουν τους οίκους αξιολόγησης να προχωρούν σε… προειδοποιητικές βολές, ακριβώς για να μην πυροδοτηθεί μία απρόβλεπτη, σε ταχύτητα, ορμή και ένταση, κρίση και αν η ιταλική κυβέρνηση δεν δείξει σημάδια οπισθοχώρησης, τότε να «γκρεμίσουν» την πιστοληπτική αξιολόγηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

«Δεδομένης της συγκρουσιακής στάσης απέναντι στην Ε.Ε. και του κινδύνου περαιτέρω κλιμάκωσης, η Moody’ s εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία στον πολιτικό κίνδυνο. Συνεπώς, η αξιολόγηση αναμένεται να υποβαθμιστεί αν η Moody’ s συμπεράνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ αυξηθεί σημαντικά», σημειώνει ο οίκος.

Προσθέτει δε, πως αν και στην παρούσα φάση είναι μικρή, η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που η ένταση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών αρχών αναφορικά με την δημοσιονομική στάση της Ιταλίας και της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων κλιμακωθεί περαιτέρω.

Ο κίνδυνος γίνεται ακόμη μεγαλύτερος αν η κλιμάκωση της έντασης συνοδευθεί από αύξηση του ποσοστού των ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ της σύγκρουσης με την Ευρώπη ή εφαρμογή μέτρων που υποδεικνύουν ότι η Ιταλία ετοιμάζεται για παράλληλο νόμισμα.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία ανακοίνωσης της αξιολόγησης ήταν η 26η Οκτωβρίου, ωστόσο η Moody’ s επιτάχυνε τις εξελίξεις λόγω της κατάθεσης του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 22/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα