Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο τουρκικών τραπεζών

Fitch: Υποβάθμισε το αξιόχρεο τουρκικών τραπεζών

O οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα 12 τουρκικών τραπεζών που ανήκουν σε ξένους και των θυγατρικών τους καθώς και δύο κρατικών αναπτυξιακών τραπεζών, των Turkiye Ihracat Kredi Bankasi A.S. (Turk Eximbank) και Turkiye Kalkinma Bankasi A.S. (TKYB), σύμφωνα με ανακοίνωση του. Το outlook των αξιολογήσεων είναι αρνητικό.

Η υποβάθμιση έρχεται μετά τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε "ΒΒ-" με αρνητικό outlook στις 12 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση της Fitch αναφέρει οι εν λόγω τουρκικές τράπεζες ξένης ιδιοκτησίας υποβαθμίστηκαν σε "BB-" από "B +" εξαιτίας των αυξημένων φόβων παρέμβασης στον τραπεζικό τομέα από την κυβέρνηση Ερντογάν, σε περίπτωση περαιτέρω οικονομικών δυσκολιών για τη χώρα.

Η υποβάθμιση των κρατικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την άποψη της Fitch για τους αυξημένους κινδύνους όσον αφορά την ικανότητα των τουρκικών αρχών να παράσχουν έγκαιρη και επαρκή στήριξη σε συνάλλαγμα, δεδομένης της αυξανόμενης δυσκολίας της εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας.

Οι τράπεζες που υποβάθμισε η Fitch είναι οι εξής: Turkiye Garanti Bankas? AS, Yap? ve Kredi Bankas? AS, Turk Ekonomi Bankas?, QNB Finansbank AS, ING Bank AS, Kuveyt Turk Kat?l?m Bankas?, Alternatifbank AS, Turkiye Finans Kat?l?m Bankas?, Burgan Bank AS, ICBC Turkey Bank AS., BankPozitif Kredi ve Kalk?nma Bankas?, Denizbank AS, Turkiye Ihracat Kredi Bankas? AS (Turk Eximbank) ve TUrkiye Kalk?nma Bankas? AS.