Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Νοτίου Αφρικής στην κατηγορία «junk»

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Νοτίου Αφρικής στην κατηγορία «junk»

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Νότιας Αφρικής σε μη επενδυτική βαθμίδα, λέγοντας ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αλλαγή της κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής.

Ο οίκος Fitch άλλαξε τις προοπτικές για τη Νότια Αφρική σε σταθερές από αρνητικές. Η υποβάθμιση από τον Fitch σε BB+ από BBB- για το χρέος σε εγχώριο και ξένο νόμισμα έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης κίνησης από τον οίκο S&P Global Ratings, που υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας στην κατηγορία "junk" (σκουπίδια).

Οι υποβαθμίσεις από τους δύο οίκους θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα η Νότια Αφρική να αφαιρεθεί από κάποιους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων και να υποχρεώσουν κάποια διεθνή ταμεία, που τους παρακολουθούν ή που δεν τους επιτρέπεται να διακρατούν τίτλους σε μη επενδυτική βαθμίδα, να τα πουλήσουν.

Η κίνηση του Fitch είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, το οποίο σημαίνει λιγότερα χρήματα για ζωτικής σημασίας υπηρεσίες όπως η στέγαση, η εκπαίδευση και το σύστημα αποχέτευσης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες διαδηλώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες απ' όσες έχουν ήδη συνταράξει ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ