Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε συνέχεια της άρσης των των ορίων στις αναλήψεις καταθέσεων και των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων στην Ελλάδα (capital controls) που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2018.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας στο «CCC+» (από το Restricted Default) και στο «CCC» (από RD) των Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, ο Fitch αναβάθμισε τη βραχυπρόθεσμης αξιολόγηση IDRs και των τεσσάρων τραπεζών σε «C» από «RD».

Όπως αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, παρόλο που παραμένουν ορισμένοι περιορισμοί στις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι το 2017, το ελληνικό ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε έναν οδικό χάρτη για τη σταδιακά χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, το οποίο προέβλεπε τρία βήματα, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη απομάκρυνση των κεφαλαιακών ελέγχων εντός της Ελλάδας ολοκληρώνει το δεύτερο βήμα του οδικού χάρτη.

Ο οίκος εκτιμά τέλος ότι το τρίτο βήμα, που προβλέπει την απομάκρυνση των υπόλοιπων κεφαλαιακών ελέγχων στις ροές κεφαλαίων εκτός της Ελλάδας, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον.