Ο ΟΗΕ στέλνει διερευνητική ομάδα στη Βενεζουέλα

Ο ΟΗΕ στέλνει διερευνητική ομάδα στη Βενεζουέλα

Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ στέλνει μια διερευνητική ομάδα στη Βενεζουέλα πριν από μια ενδεχόμενη δική της επίσκεψη στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.

Έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προς την Υπάτη Αρμοστή Μπατσελέτ, μια ομάδα από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη θα ξεκινήσει αποστολή 12 ημερών στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησης και της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης.

Η ομάδα του ΟΗΕ θα προσπαθήσει επίσης να συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θύματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί πως η Υπάτη Αρμοστής θα μπορεί να εξασφαλίσει ελεύθερη πρόσβαση στους ανθρώπους και στα μέρη που θα χρειαστεί να επισκεφθεί», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωση.

Η Μπατσελέτ δήλωσε προχθές Τετάρτη πως η κατάσταση στη Βενεζουέλα «καταδεικνύει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο οι παραβιάσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων - περιλαμβανομένου του μη σεβασμού των βασικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας κρίσιμων θεσμών - μπορούν να επιταχύνουν την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε επίσης πως η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση στη Βενεζουέλα «επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων» της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κέρδισε μια δεύτερη θητεία στις εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι, τις οποίες όμως μποϊκόταρε η αντιπολίτευση στην πλειονότητά της.

Η Βενεζουέλα διέρχεται σοβαρή οικονομική κρίση η οποία έχει προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και έχει οδηγήσει εκατομμύρια από αυτούς στην έξοδο από τη χώρα.

Η πολιτική κρίση κλιμακώθηκε από τον Ιανουάριο, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.