Ο Ντ. Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018, 08:13
-A +A
Ο Ντ. Τραμπ απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε χθες Πέμπτη να αποσύρει τις ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αν δεν αντιμετωπίσει ευνοϊκότερα τη χώρα του.

«Αν δεν αλλάξουν στάση, θα αποσυρθώ από τον ΠΟΕ», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη που έδωσε στο Οβάλ Γραφείο στο Bloomberg News.

Όπως σημειώνει μάλιστα τα πρακτορείο, ενδεχόμενη απόσυρση των ΗΠΑ από τον Οργανισμός θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από ό,τι ο εμπορικός πόλεμος της χώρας με την Κίνα.

Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε το 1994 για να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί μια πολιτική προστατευτισμού αναφορικά με το εμπόριο, καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικο τρόπο από τον οργανισμό.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από το γεγονός ότι ο ΠΟΕ τους συμπεριφέρεται «πολύ άσχημα» εδώ και πολλά χρόνια καθώς και ότι ο Οργανισμός «πρέπει να αλλάξει τους τρόπους του».

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εμποδίζουν τον τελευταίο καιρό την εκλογή νέων δικαστών στο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, κάτι που ενδέχεται να καταστήσει αδύνατη την έκδοση αποφάσεων.

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως «σπάνια κερδίζαμε προσφυγές στον ΠΟΕ μέχρι πέρυσι».

«Το τελευταίο έτος αρχίσαμε να κερδίζουμε πολλές» συνέχισε, «και ξέρετε γιατί; Γιατί γνωρίζουν ότι αν δεν το έκαναν θα έφευγα (από τον ΠΟΕ)».

Ο Τραμπ καταγγέλλει το άδικο εμπόριο προτού εκλεγεί πρόεδρος. Πέρυσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε για να επωφελούνται όλοι εκτός από εμάς (…) Χάνουμε τις προσφυγές, σχεδόν όλες τις προσφυγές στον ΠΟΕ».

Από την πλευρά του, ο αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, έχει επίσης κατηγορήσει τον οργανισμό ότι επεμβαίνει στην αμερικανική κυριαρχία, χαρακτηρίζοντας ως «λάθος» το γεγονός ότι το 2001 προσχώρησε στις τάξεις του η Κίνα.

Μάλιστα έχει ζητήσει από καιρό να υιοθετήσουν οι ΗΠΑ μια πιο επιθετική στάση στον Οργανισμό, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν μια οικονομία η οποία δεν ακολουθεί τους νόμους της αγοράς, όπως της Κίνας.

Η μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ είναι με την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρος να έχει επιβάλει δασμούς σε μεγάλο αριθμό προϊόντων που εισάγονται από τη χώρα αυτή.

Εξάλλου ένας τρίτος γύρος δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το πρακτορείο, ο Τραμπ απάντησε ότι οι πληροφορίες «δεν είναι εντελώς λανθασμένες».

(φωτογραφία AP)

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 15/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα