Ο νικητής του real estate για το 2018

Ο νικητής του real estate για το 2018

Της Μαίρης Βενέτη

vΟ βιομηχανικός τομέας ήταν ο τομέας των ακινήτων με τις καλύτερες επιδόσεις το 2018, σημειώνοντας συνολική απόδοση 15,3%, αύξηση εισοδήματος 5% και εντυπωσιακή αύξηση 9,8% στις αξίες κεφαλαίου. 

Μέχρι πρόσφατα, ο βιομηχανικός τομέας (logistics properties) κατείχε σημαντική πριμοδότηση απόδοσης έναντι άλλων τομέων ακίνητης περιουσίας (γραφεία, λιανικό εμπόριο, κατοικίες).

Στο τελευταίο μέρος του τρέχοντος κύκλου ακίνητης περιουσίας, σε μια εποχή που οι αποδόσεις για ακίνητα σε άλλα τμήματα του real estate έχουν ωθηθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι επενδυτές μετακινήθηκαν στον χώρο των logistics.

Η επενδυτική περίπτωση αυτού του τμήματος υποστηρίχθηκε από την αυξανόμενη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου και το προφανώς περιορισμένο απόθεμα ακινήτων προορισμένων για αποθήκες σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι εξελίξεις στο λιανεμπόριο και η όλο και μεγαλύτερη στροφή των καταναλωτών στις ηλεκτρονικές αγορές έχουν δώσει ώθηση σε νέους υπο-κλάδους αποθηκευτικών κτιρίων, όπως μεγάλης επιφάνειας κεντρικές αποθήκες παραλαβής και εγκατάσταση πέριξ των μεγάλων αστικών κέντρων, τα οποία διαχειρίζονται είτε οι ίδιοι οι λιανέμποροι είτε εταιρείες υπηρεσιών logistics.

Επίσης, έχει προκύψει αυξημένη ανάγκη για σταθμούς συσκευασίας και κέντρα διαλογής, όπως επίσης και για κέντρα παράδοσης προϊόντων, τα οποία χειρίζονται το «τελευταίο χιλιόμετρο» της διαδρομής μέχρι τον καταναλωτή.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τους σταθμούς επιστροφών προϊόντων για όσα προϊόντα οι καταναλωτές αποφασίσουν ότι δεν θα κρατήσουν τελικά.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις στον κλάδο των αποθηκευτικών κέντρων έχουν καταστεί εμφανείς κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όταν εκδηλώθηκε η δυναμική του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως παρατηρείται μια κορύφωση.

Έτσι, ο αυξημένος ανταγωνισμός των επενδυτών για περιορισμένα περιουσιακά στοιχεία οδήγησε σε ισχυρή αύξηση της αξίας των εν λόγω ακινήτων. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τη βέλτιστη επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα για το 2018.

Η ισχυρή απόδοση της χώρας προήλθε κυρίως από την αστική βιομηχανία και τα περιουσιακά της στοιχεία σε εφοδιαστικούς χώρους που βρίσκονται εντός του Λονδίνου ή γύρω από αυτό.

Οι τιμές στην αγορά αυτή επηρεάστηκαν σαφέστατα από το μέγεθος των κεφαλαίων που διακινούνται, αλλά και από την συμφόρηση στο κλάδο των logistics όπως πολύ χαρακτηριστικά σημείωσε η MSCI.

Η έλλειψη προσφοράς άλλωστε ήταν θέμα χρόνου να οδηγήσει στην αύξηση της μίσθωσης.

Μέχρι πρόσφατα πάντως τα εμπορικά ακίνητα ήταν το παραδοσιακό asset στα χαρτοφυλάκια αστικών και προαστιακών real estate.

Το γεγονός ότι η τάση των online αγορών όχι απλά δεν πρόκειται να μειωθεί αλλά βαίνει αυξανόμενη, συνεπικουρούμενη από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μετακινούνται σε αστικές περιοχές, σηματοδοτεί ότι η δημοτικότητα του συγκεκριμένου κλάδου του real estate πιθανότατα έχει μεγάλες προοπτικές.

Ειδικά οι αποθηκευτικοί χώροι του περίφημου «last mile» γύρω από πυκνοκατοικημένες περιοχές, αναμένεται από πολλούς αναλυτές να παρουσιάσει μακροπρόθεσμη αύξηση των τιμών ενοικίου.

 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες