8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

O Μπάφετ απέκτησε μερίδιο 11,4% στην HP έναντι 4,2 δισ.δολαρίων

O  Μπάφετ απέκτησε μερίδιο 11,4% στην HP έναντι 4,2 δισ.δολαρίων
Φωτογραφία αρχείου

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε σχεδόν 121 εκατ. μετοχές της HP Inc., όπως μετέδωσε το Reuters. Η Berkshire απέκτησε τις μετοχές αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναλλαγών.

Με την επένδυση αυτή, η Berkshire αποκτά μερίδιο περίπου 11,4% στην HP, αξίας περίπου 4,2 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η μετοχή της εταιρείας έκλεισε την Τετάρτη στα 34,91 δολάρια.

Οι μετοχές της HP σημείωσαν άνοδο 9,9% στα 38,38 δολάρια σε συναλλαγές μετά το πέρας του ωραρίου διαπραγμάτευσης, αφού η Berkshire αποκάλυψε το μερίδιο των καταθέσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Η HP με έδρα το Palo Alto της Καλιφόρνια, είχε περίπου 1,06 δισεκατομμύρια μετοχές σε κυκλοφορία στις 31 Ιανουαρίου.

Το μερίδιο της HP είναι η τρίτη μεγάλη επένδυση της Berkshire από τις 26 Φεβρουαρίου, όταν ο Buffett είπε στην ετήσια επιστολή των μετόχων του ότι «οι εσωτερικές ευκαιρίες προσφέρουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τις εξαγορές» και ελάχιστα «μας ενθουσιάζουν» στις αγορές μετοχών.

Στις 21 Μαρτίου, η Berkshire συμφώνησε να αγοράσει την ασφαλιστική εταιρεία Alleghany Corp (YN) έναντι 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστών της συμπεριλαμβανομένης της Geico. Διαβάστε περισσότερα

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Berkshire αποκάλυψε μερίδιο 14,6% στην Occidental Petroleum Corp (OXY.N), η συγκέντρωση της οποίας κόστισε πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Διαβάστε περισσότερα

Πριν ανακοινώσει την αγορά του Alleghany, ο Μπάφετ είχε περάσει έξι χρόνια χωρίς σημαντική εξαγορά, αφήνοντας στην Berkshire 146,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα. Ο Μπάφετ έχει δεσμευτεί να κρατήσει μετρητά τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Berkshire δεν είπε εάν ο Μπάφετ ή οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου του Todd Combs και Ted Weschler είναι υπεύθυνοι για το μερίδιο της HP, αν και ο Μπάφετ συνήθως χειρίζεται μεγαλύτερες επενδύσεις.

Ο Μπάφετ είναι κυρίως υπεύθυνος για το μερίδιο της Berkshire στην Apple Inc (AAPL.O) , αποκαλώντας τον κατασκευαστή iPhone μία από τις εταιρείες "Big Four" που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της αξίας του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων του στην Ομάχα της Νεμπράσκα.

Οι άλλες εταιρείες "Big Four" είναι οι ασφαλιστές της Berkshire, ο σιδηρόδρομος BNSF και η Berkshire Hathaway Energy.