Ο Μοσκοβισί μίλησε, ο Τόμσεν μίλησε, ο Ευκλείδης γιατί σιωπά;

Ο Μοσκοβισί μίλησε, ο Τόμσεν μίλησε, ο Ευκλείδης γιατί σιωπά;

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Από τη χθεσινή «εορταστική» συνεδρίαση της Βουλής για την επιστροφή των αναδρομικών στους ενστόλους, απουσίαζε -πάλι- ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ...παιάνιζε την “έξοδο από τα μνημόνια και το ...πέρασμα στη νέα εποχή”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούσε -όχι την κυβέρνηση αλλά- το πολιτικό σύστημα ότι με τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2%, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Το Χρέος σβήνει μόνο όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι υψηλότεροι από τα επιτόκια που πληρώνει η χώρα για τον δανεισμό της.

Η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να τρέξει ταχύτερα γι'' αυτό και ο Πρωθυπουργός ασχολείται μόνο με την αναδιανομή της μιζέριας.

Την ίδια ώρα, τo IOBE προειδοποιούσε για τη νέα επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Ο Πόουλ Τόμσεν διατύπωνε με τηλεδιάσκεψη τα δικά του μονότονα συνθήματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι αγορές δεν ακούν και δεν πιστεύουν τις διθυραμβικές ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα αλλά τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μέσα σ'' όλα αυτά, η σιωπή του Υπουργού Οικονομικών είναι εκκωφαντική. Δεν συμμετέχει στο πάρτι της “αναδιανομής των πλεονασμάτων” δεν φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέα αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απλά διαχειρίζεται την καθημερινότητά του σιωπηλά και υπομονετικά. Κάτι περιμένει, είναι φανερό.

Στις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, στις ομιλίες του στη Βουλή, υπερασπίζεται μόνο το δικό του έργο, αφηγείται μόνο το δικό του “αριστερό” όραμα, αγνοώντας συστηματικά τις μεγαλοστομίες του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

H έκθεση της Commission το λέει με σαφήνεια: Το Δημόσιο Χρέος από 182.5% το 2018 θα διολισθήσει σε 174.9% το 2019 και 167.4% το 2020.

Η Ελλάδα με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα απαλλαγεί ποτέ από τη Δαμόκλειο Σπάθη του Χρέους. Η Ελλάδα χρειάζεται άλματα αναπτυξιακά, ανοίγματα σε νέες αγορές, φιλική αντιμετώπιση κάθε διεθνούς επένδυσης της χώρας.

Σε λίγες μέρες, η Ελλάδα πρέπει να δώσει την τελική της απάντηση: Εφόσον επιμένει να μην περικόψει τις συντάξεις πρέπει να περιορίσει το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και διαφήμισε τόσο έντονα χθες στη Βουλή.

Αφού η Ελλάδα δεν επενδύει στην ανάπτυξη πρέπει να διαλέξει. Θα στηρίξει τους συνταξιούχους ή τους φτωχούς; Τους απόμαχους της ζωής ή τους απόκληρους της εργασίας;

Ο σιωπηλός Ευκλείδης γιατί δεν αποκαλύπτει τι λένε οι δικοί του αριθμοί;