Ο Λάτσης μίλησε, οι άλλοι επιχειρηματίες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη;

Ο Λάτσης μίλησε, οι άλλοι επιχειρηματίες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη;

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ο Σπύρος Λάτσης έκανε την κίνησή του. Ψήφισε Ελλάδα. Αναλαμβάνει την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού σε ποσοστό 100% προχωρώντας σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 650 εκατ. ευρώ ώστε να υλοποιηθεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις. Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι: Οι άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες θα βάλουν το χέρι στην τσέπη;

Το άλλοθι των... αντικινήτρων της ελληνικής οικονομίας δεν υφίσταται πλέον. Όσοι μπλόκαραν τη δυνατότητα της χώρας να αναπτυχθεί βάζοντας εμπόδια σε μεγάλες και μικρότερες επενδύσεις στάλθηκαν από τον ελληνικό λαό σε άλλο... πόστο. Δεν μπορούν να εκδώσουν αποφάσεις – τροχοπέδη για να δικαιολογήσουν αδυναμίες ή σε πολλές περιπτώσεις εμμονές, έναντι του επιχειρηματικού κόσμου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε δύο μήνες ξεμπλόκαρε γραφειοκρατικές διαδικασίες και άλλαξε αποφάσεις βάζοντας στις ράγες ένα εμβληματικό έργο τυγχάνοντας και διεθνούς επιβράβευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη αυτό που και προεκλογικά είχε πει στους επιχειρηματίες: «Θα απολαμβάνετε κίνητρα, θα αναλάβετε υποχρεώσεις». Και οι υποχρεώσεις συνδέονται από την μία πλευρά με τη στήριξη των εργαζομένων από την άλλη με τις επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή μέσα σε δύο μήνες προχώρησε σε έναν αναπτυξιακό νόμο-κλειδί που ξεκλειδώνει την πόρτα των επενδύσεων και στη δημιουργία ενός φιλικού -για το επιχειρείν- περιβάλλοντος. Νέα δεδομένα με πράξεις.

Η οικογένεια Λάτση ανταποκρίθηκε με ηχηρό τρόπο βλέποντας απέναντί ένα συνομιλητή που τηρεί αυτά για τα οποία δεσμεύεται. Ρίχνει δικό της, ελληνικό χρήμα, στην επένδυση του Ελληνικού στέλνοντας ένα μήνυμα στο εξωτερικό, αλλά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας. Η δέσμευση ότι θα ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες επιβεβαιώνει τις προθέσεις της.

Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες βρίσκονται τώρα έναντι των ευθυνών και των υποχρεώσεών τους. Η εγχώρια ελίτ οφείλει να ενεργοποιηθεί. Να βάλει το χέρι στην τσέπη. Άλλωστε η δυνατότητα που υπήρχε μέσα στην κρίση για απόκτηση ορισμένων assets της ελληνικής οικονομίας χωρίς κόστος πλέον δεν υπάρχει. Μόνος δρόμος η δυναμική είσοδός τους σε μια νέα αγορά. Που αναβαθμίζεται.

Η ευκαιρία είναι μοναδική. Μια κυβέρνηση με γνώμονα τις επενδύσεις, με σαφείς όρους και προϋποθέσεις ως προς τις σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο και με αποδεδειγμένη την πρόθεσή της να μην αφήσει τη χώρα έρμαιο διαφόρων συμφερόντων δύσκολα θα ξαναβρεθεί.

Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες έχουν ευθύνη απέναντι στη χώρα. Δημιούργησαν πλούτο στα χρόνια της ευμάρειας και συνέχιζαν να κερδίζουν και στα χρόνια της κρίσης. Τώρα όμως πρέπει να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση που επιχειρείται. Να συμβάλλουν στην ανάταξη και την ανάπτυξη.

Οι συνθήκες Οικονομικής Ελευθερίας διαμορφώνονται. Η οικογένεια Λάτση έδειξε τον δρόμο μετά τις χθεσινές της ανακοινώσεις. Έδωσε το βασικό σύνθημα λέγοντας ότι:

«Για τη Lamda Development η επένδυση του Ελληνικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολίας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό προορισμό. Η επένδυση θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτίρια τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα».

Με απλά λόγια. Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Ανάδειξη της χώρας. Επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Τώρα η σειρά των άλλων...