Ο κόσμος χρειάζεται μία «Μεγάλη Επανεκκίνηση» για να επιβιώσει
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ο κόσμος χρειάζεται μία «Μεγάλη Επανεκκίνηση» για να επιβιώσει

Μακριά από τη χλιδή του παρελθόντος, όταν στο κατάλευκο τοπίο της ελβετικής πόλης Νταβός έδιναν ραντεβού οι σημαντικότεροι οικονομικοί, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί παράγοντες του πλανήτη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του 2021 ξεκίνησε χθες αλλά διαδικτυακά. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η πανδημία, οι άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καθώς και ζητήματα όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Κεντρικό σύνθημα του φετινού συνεδρίου είναι «Ο κόσμος μας χρειάζεται ένα μεγάλο reset αν θέλει να επιβιώσει».

Θα είναι μία γεμάτη εβδομάδα ομιλιών, παρουσιάσεων, τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής ιδεών καθώς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, οι ηγέτες του κόσμου καλούνται να δώσουν το στίγμα τους σε ό,τι αφορά τις τολμηρές και αποτελεσματικές λύσεις που προτίθενται να εφαρμόσουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ομαλή επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ωραία τα λόγια, αλλά το θέμα είναι να δούμε πράξεις. Αυτό το μεγάλο reset θα προκαλέσει τσουνάμι αλλαγών σε όλα τα επίπεδα ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο «ιός» των ανισοτήτων. Από την εξαφάνιση ολόκληρων επιχειρηματικών κλάδων και την ανάδειξη άλλων, μέχρι τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια και δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα ψηφιακά νομίσματα και γενικότερα τα μέσα συναλλαγής, αυτά που θα δούμε καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμπτει θα καθορίσουν τις επόμενες γενιές.

Οι αλλαγές αυτές θα έχουν αντίκτυπο τόσο στις οικονομίες όσο και στις αγορές. Μία από τις αξιοπρόσεχτες αλλαγές που έχει επιταχύνει η πανδημία είναι η μακροπρόθεσμη στροφή από τα μετρητά σε άλλες μορφές συναλλαγών, με τις πληρωμές χωρίς μετρητά να αυξάνονται κατά 8% μόνο στην Ευρωζώνη το 2020. Την ίδια ώρα, οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να δημιουργούν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, που σημαίνει ότι αλλάζει παγκοσμίως ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος τα χρήματα.

Ένα άλλο ζήτημα σχετίζεται με την αξιοποίηση των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Όποιος έχει κινητό τηλέφωνο μπορεί να έχει πρόσβαση σχεδόν στα πάντα, από το να βρει υλικό για ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μέχρι να βρει χρηματοδότηση για κάποια επιχειρηματική προσπάθεια. Οι τεχνολογίες που προκαλούν διαταραχή στην οικονομία και την κοινωνία είναι οι ίδιες που μας βοηθούν να προσαρμοστούμε σε αυτό το περιβάλλον, όμως η ιστορία δείχνει πως αν αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα οδηγήσει σε μια μακρά και καταστροφική περίοδο ανωμαλιών. Εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν σε νέες τεχνικές και μεθόδους, με την αντιμετώπιση της ανεργίας να αποτελεί βασικό πυλώνα των προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο.

Από τον Σι Τζινπίνγκ και την Άνγκελα Μέρκελ, μέχρι την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Άντονι Φάουτσι, οι συμμετέχοντες καλούνται να πουν κάτι νέο, να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. Συνήθως, εκδηλώσεις σαν του Νταβός δεν φέρνουν αλλαγές αλλά δίνουν την τάση. Φέτος, ο κόσμος έχει ανάγκη κάτι φρέσκο και ελπιδοφόρο καθώς αν η πανδημία μας έμαθε ένα πράγμα αυτό είναι ότι χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία για να δοθούν αξιόπιστες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας.

«Μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας και του συντονισμού μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα πολυάριθμα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», αναφέρει το WEF. Οι δράσεις που θα αναλάβουμε σήμερα, θα καθορίσουν τη γενιά μας καθώς η πανδημία αλλάζει δραστικά τον κόσμο όπως τον ξέραμε.

«Αντιμετωπίζοντας την τρέχουσα υγειονομική κρίση του covid-19 και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία, οι ιθύνοντες ανά τον κόσμο πρέπει να πράξουν τα δέοντα ότι μόνο για την άμεση ανάκαμψη αλλά και για τον μετασχηματισμό των οικονομικών συστημάτων», δήλωσε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Σαάντια Ζαχίντι. Από την πλευρά της, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, τόνισε πως τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε τι θα πει η ιστορία για το πως αντιμετωπίσαμε την τρέχουσα κρίση.