Ο καυτός Σεπτέμβρης για Folli Follie και Creta Farms

Ο καυτός Σεπτέμβρης για Folli Follie και Creta Farms

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Καυτός αναμένεται ο Σεπτέμβριος (αλλά και οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου) στα μέτωπα τόσο της Creta Farms όσο και τις Folli Follie, καθώς αναμένονται κρίσιμες εξελίξεις. Για την άλλοτε κραταιά επιχείρηση του retail, η διοίκηση συγκάλεσε Γενική Συνέλευση για τις 10 Σεπτεμβρίου ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει διασφαλισθεί – ή όχι- και η συναίνεση των ομολογιούχων στον σχέδιο διάσωσης που έχει προταθεί.

Την ίδια στιγμή, η αργοπορία εξεύρεσης λύσεων -και κυρίως χρηματοδότησης- στο μέτωπο της Creta Farms έχει προκαλέσει την ανησυχία (και των εργαζομένων) για το μέλλον της αλλαντοβιομηχανίας. 

Η επιχείρηση διάσωσης που ξεκίνησε πριν μερικές εβδομάδες για την Creta farms με πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη, και έφερε την PwC και την Ernst&Young στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας, σκόνταψε πριν μερικές ημέρες, όταν η πλευρά των αδελφών Δομαζάκη αρνήθηκε να συναινέσει στην απαίτηση των πιστωτριών τραπεζών για την περαιτέρω ενεχυρίαση των μετοχών τους, ώστε να συμβάλουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, αλλά και (κυρίως) να εξασφαλίσουν την ρευστότητα που ζητείται για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Να σημειωθεί ότι οι πιστώτριες τράπεζες ήδη έχουν εξασφαλίσεις στο 19% των μετοχών της εταιρείας «απέναντι» σε  δανεισμό ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγήσει στην επιχείρηση. Ζήτησαν όμως, την ενεχυρίαση πρόσθετου μετοχικού πακέτου για να χορηγήσουν έκτακτη χρηματοδότηση στην αλλαντοβιομηχανία. Απαίτηση απέναντι στην οποία οι αδελφοί Δομαζάκη, παρά την μεταξύ τους κόντρα, είχαν κατά τις ενδείξεις ...κοινή στάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί η πλευρά Δομαζάκη φέρεται να αντιπρότεινε στις τράπεζες των ενεχυρίαση των εμπορικών σημάτων της εταιρείας, ως αντίστοιχη εγγύηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει δεκτή. Σημειώνεται ότι τα σήματα της εταιρείας είχαν μεταφερθεί σε κυπριακή εταιρεία συμφερόντων των αδελφών Δομαζάκη, και η επιστροφή τους υπήρξε απαίτηση για το σχέδιο διάσωσης. 

Η εμπλοκή που προέκυψε, οδήγησε και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης να κρατήσει τις αποστάσεις του πριν μερικές ημέρες, δηλώνοντας πως «αν έχουν οι ιδιοκτήτες σχέδιο εγγυήσεων που μπορούν να το δεχτούν οι τράπεζες πολύ ευχαρίστως να παράσχω ξανά τις υπηρεσίες μου. Όμως στο τέλος οι μέτοχοι αποφασίζουν για τη μοίρα μιας επιχείρησης, όχι ο υπουργός».

Για την Creta Farms η εμπλοκή και η συνεπαγόμενη καθυστέρηση είναι κρίσιμης σημασίας μια και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή από την Creta Farms, μεσολαβούν δύο και πλέον μήνες. Στο διάστημα αυτό, εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη μεσολαβητική πρωτοβουλία, η εταιρεία δύσκολα θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση (σ.σ. έχει ζητήσει από τις τράπεζες «ένεση» 4-8 εκατ. Ευρώ για να «ξαναβάλει μπροστά» τις γραμμές παραγωγής) και θα πρέπει να αντιμετωπίσει «μόνη» τα δύσκολα οικονομικά της.  

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές το οικονομικό δράμα για την Creta συμπληρώνουν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, η απουσία κεφαλαίου κίνησης και οι υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν χρέη προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εργαζόμενοι έστειλαν χθες επιστολή προς τις τράπεζες, εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων σημειώνουν: 

«Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σημαντικό ενδιαφέρον για να διατηρηθεί η εταιρεία μας στη ζωή και να παραμείνουμε και εμείς στις δουλειές μας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσπάθεια του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, μετά τις πρόσφατες εκλογές, έβαλε την επιβίωση της εταιρείας σε απόλυτη προτεραιότητα. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μας γεμίζουν με μεγάλη αβεβαιότητα.

Έτσι, παρά τη μεγάλη προσπάθεια του κ. υπουργού για να επανέλθουν οι υγιείς ρυθμοί στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας, παρατηρείται έντονη στασιμότητα και σιωπή γύρω από το τι τελικά θα συμβεί». Και συμπληρώνουν: «Με την ελπίδα ότι η στασιμότητα αυτή οφείλεται απλά στις ημέρες του Αυγούστου…» 

Για την εταιρεία και το σχέδιο διάσωσης, πέραν της χρηματοδότησης, κεντρικό ζητούμενο παραμένουν και οι πραγματικές προθέσεις των εν δυνάμει στρατηγικών επενδυτών. Η Ernst &Young έχει αποστείλει από ημερών το πληροφοριακό δελτίο με τα βασικά νούμερα της εταιρείας και το χρονοδιάγραμμα πώλησής της, το οποίο όμως -κατα την πλευρά των ενδιαφερομένων- δεν «φωτίζει» σε βάθος όλα τα προβλήματα.

Και επιπλέον δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις ως προς τις προθέσεις των μεγαλομετόχων. Με τις πληροφορίες να φέρουν τους περισσότερους ενδιαφερόμενους να «βλέπουν» λύσεις μόνο με κούρεμα των υποχρεώσεων και τις τράπεζες να εμφανίζονται αρνητικές σε μια τέτοια προοπτική, το παζλ της διάσωσης γίνεται πιο σύνθετο. 

Στον Αγ. Στέφανο...

Στο μέτωπο του Αγ. Στεφάνου, η διοίκηση της Folli Follie εξέδωσε (αργά προχθές) δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις με τις οποίες προσδιορίζει την 10η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις του 2017 και του 2018.

Η πρώτη αφορά ιδιαίτερα την επίμαχη χρήση του 2017, όπως αναμορφώθηκε (σ.σ. παρουσιάζοντας το χάος μεταξύ της προβληθείσας και της πραγματικής εικόνας του ομίλου) ενώ πέραν των συμβατικών (μεταξύ αυτών και η απαλλαγή των μελών του ΔΣ) περιλαμβάνει και τέσσερις ειδικής σημασίας παραγράφους.

Όπως αναφέρεται σχετικά:

  • Ανακοίνωση εκλογής μελών από το Διοικητικό Συμβούλιο σε αντικατάσταση παραιτηθέντων – Ορισμός ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
  • Εκλογή μελών Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 4449/2017.
  • Έγκριση παροχής εγγυήσεων, δανείων και ταμειακών διευκολύνσεων (συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) υπέρ και προς εταιρείες του ομίλου συνδεδεμένων (σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 4308/2014) με την Εταιρεία, κατά τα οριζόμενα στο ισχύσαν άρθρο 23Α του Κ.Ν. 2190/1920.
  • Τροποποίηση των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 9 του Καταστατικού της Εταιρείας.

Στην ουσία η διοίκηση φέρνει και τυπικά στη Γενική Συνέλευση το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε παρουσιάσει προς τους ομολογιούχους πριν ένα μήνα και η στήριξη του οποίου από τους τελευταίους αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η διοίκηση να υποβάλει το σχέδιο, μέσω υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 106 β του Πτωχευτικού Κώδικα. 

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου Ιουλίου η διοίκηση της Folli είχε δώσει στους ομολογιούχους προθεσμία τριών εβδομάδων προκειμένου να συναινέσουν. Το διάστημα αυτό παρήλθε και επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από την πλευρά τους. Για το λόγο αυτό η ίδια θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το διάστημα μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου για να «κλείσει» το deal. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι θα κριθεί στις λεπτομέρειες...

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών υπάρχει υπερδραστηριότητα ...αλληλογραφίας προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματά τους για τα σημεία του σχεδίου που παρέμειναν «ασαφή» και μετά την τηλεδιάσκεψη της 24ης Ιουλίου.

Τα κεντρικά δεδομένα του, παραπέμπουν σε μια λογική τύπου «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» και προβλέπουν την κατάτμηση της δραστηριότητας της εταιρείας σε τέσσερα σχήματα. Σε ένα από αυτά θα γίνει η εισφορά των ακινήτων του ομίλου, υπέρ των ομολογιούχων, ενώ θα παρασχεθεί επιπλέον εγγύηση μέσω ομολόγου 20 εκατ. ευρώ (μέσω άλλης εταιρείας) προκειμένου αυτοί να συναινέσουν στον νέο σχεδιασμό, παραιτούμενοι βέβαια, των απαιτήσεων.

Κατά τη «λογική» του σχεδίου, τα συνολικά ανακτήσιμα κεφάλαια για τους πιστωτές θα είναι κατά προσέγγιση 28 σεντς ανά 1 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση των assets στην τιμή της αγοράς, των καταβολών ενοικίων και της αποπληρωμής του νέου ομολόγου. Αντίθετα σε περίπτωση άτακτης χρεωκοπίας της Folli, τα ανακτήσιμα θα είναι λιγότερα από 10 σεντς. 

Με δυο λόγια, έναντι μιας εν δυνάμει συνολικής αποζημίωσης της τάξης των 110 εκατ. ευρώ (από τα ακίνητα και το ομόλογο) οι ομολογιούχοι θα πρέπει να παραιτηθούν των σημερινών τους απαιτήσεων (437,6 εκατ. ευρώ) προκειμένου να συναινέσουν στο σχέδιο διάσωσης.

Το περιβάλλον είναι πιεστικό τόσο για την εταιρεία όσο και για τους πιστωτές και οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές. Με όλα τα σενάρια και τα ενδεχόμενα ανοικτά, όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένοι κύκλοι...