7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

O ισχυρότερος παίκτης των ΑΠΕ που παίρνει πάνω του το μεγαλύτερο στοίχημα στον κόσμο

O ισχυρότερος παίκτης των ΑΠΕ που παίρνει πάνω του το μεγαλύτερο στοίχημα στον κόσμο

 Η NextEra Energy μαζί με τις θυγατρικές της, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αιολικής και ηλιακής ενέργειας στον κόσμο και μια από τις πιο σταθερές επιχειρήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα η  κεφαλαιοποίηση της πέριξ των 153 δισ. δολαρίων, της δίνει τον τίτλο της μεγαλύτερης επιχείρησης  κοινής ωφέλειας στον κόσμο.

Ταυτόχρονα όμως είναι και ένας  από  τους μεγαλύτερους επενδυτές κεφαλαίων στις ΗΠΑ σε υποδομές πράσινης ενέργειας. Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει επενδύσει σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές καθαρής ενέργειας, γεγονός που δεν την καθιστά απλά τον μεγαλύτερο επενδυτή στις ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας, αλλά  και έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές κεφαλαίου σε οποιονδήποτε κλάδο στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η συνέχεια αναμένεται να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή  με ένα πλάνο επενδύσεων στις ΑΠΕ έως το 2022 γύρω στα 55 δισ. δολάρια και εκτιμήσεις για ανάπτυξη μεταξύ  του 6% έως 8% έως το 2023. Και όλα αυτά προ τις ανακοινώσεις του πακέτου υποδομών του Biden.

Το περιοδικό Fortune την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων 25 επιχειρήσεων στον κόσμο στην  καινοτομία, ενώ οι επενδυτές την κατατάσσουν σε μια από τις πιο αγαπητές μετοχές, καθώς έχει ξεπεράσει κατά πολύ την απόδοση του S&P 500 με απόδοση την τελευταία πενταετία με επανεπένδυση των μερισμάτων πάνω από 250%.

Είναι σπάνιο μια εταιρεία να πρωταγωνιστεί σε δύο γήπεδα, σ?εκείνο της αξίας και ταυτόχρονα σε εκείνο της ανάπτυξης. Η εταιρεία έχει μια μερισματική απόδοση στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση  των 153 δισ. δολαρίων πέριξ του 2% ενώ η πολιτική υπέρ των ΑΠΕ της διοίκησης Biden και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να εκτοξεύσουν εκ νέου  την επόμενη πενταετία τον κύκλο εργασιών  της.
 

Η εταιρεία που υπερασπίστηκε πρώτη το κλίμα του πλανήτη

Η ομάδα μάνατζμεντ της NextEra είχε αναπτύξει μια στρατηγική για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πολύ πριν γίνει διεθνής τάση και η απόφαση αυτή αποδίδει πλέον στην εταιρεία, καθώς η πράσινη ενέργεια δεν είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον αλλά έγινε και οικονομικά ελκυστική.

Πέρυσι, έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), επεσήμανε ότι το νέο κόστος παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι τώρα ολοένα και χαμηλότερο, με αποτέλεσμα οι ΑΠΕ να είναι πιο ελκυστικές για εταιρείες και χώρες που προσβλέπουν σε οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Το γεγονός ότι η ανανεώσιμη ενέργεια είναι μια λύση οικονομικά ανώτερη  σιγά - σιγά, φαίνεται στα αποτελέσματα της NextEra Energy μακροπρόθεσμα.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η εταιρεία  παρουσίασε σύνθετη ετήσια ανάπτυξη 8%, την υψηλότερη  μεταξύ των δέκα κορυφαίων εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Συγκριτικά, αυτές οι ίδιες δέκα κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας πέτυχαν  κατά μέσο όρο, έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο από 3% κατά την ίδια περίοδο.

Οι προοπτικές για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, πέρυσι, οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εγκατέστησαν  25 GW αιολικής και  ηλιακής ενέργειας.

Κάποια από τα  μεγαλύτερα έργα αιολικής ενέργειας στην ξηρά ήταν  το Sagamore Wind της Xcel Energy (522 MW), το High Prairie της Ameren (400 MW) και το Jordan Creek της NextEra Energy (400 MW).

Το 2021 αναμένονται 37 GW, συμπεριλαμβανομένων 16,3 GW αιολικής  και 16,1 GW ηλιακής ενέργειας, ενώ τα  νέα έργα αποθήκευσης μπαταριών θα μπορούσαν να φτάσουν τα 4 GW.

Πολλοί αναλυτές όμως πιστεύουν  ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ  θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτές τις προβλέψεις. Ο λόγος; Οι πρόσφατες εξαγγελίες  της διοίκησης Biden που επικεντρώνονται στις υποδομές, με έμφαση στις ΑΠΕ.

Η NextEra θα είναι ένας από τους κορυφαίους δικαιούχους του σχεδίου του Βiden για εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών για έναν απλούστατο λόγο. Γιατί είναι στην ουσία  και ο μεγάλος  σύμμαχος της κυβέρνησης στην προσπάθεια  απανθρακοποίησης στον τομέα της ενέργειας.

Βλέπετε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει σαν στόχο  την απανθρακοποίηση του τομέα της ενέργειας έως το 2035. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο και  ως εκ τούτου, η υποστήριξη της NextEra, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής ηλιακής και αιολικής ενέργειας στον κόσμο, θεωρείται αν μη τι άλλο κομβικής σημασίας για την επιτυχία του project.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο του Biden  για τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών, πέραν των δισεκατομμυρίων που θα κατευθύνει στην ενίσχυση της αγοράς ΑΠΕ,  αφαιρεί τις επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα και εμπεριέχει πρόταση για παράταση των φορολογικών πιστώσεων της βιομηχανίας κατά μια δεκαετία, πολύ περισσότερο από το τυπικό χρονοδιάγραμμα 1-5 ετών που ίσχυε για τις επιδοτήσεις.

Γι?αυτό άλλωστε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της NextEra, Jim Robo, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το νέο νομοσχέδιο για τις υποδομές, καθώς η προτεινόμενη νομοθεσία είναι  πολύ θετική για τις ΑΠΕ.

Ένας νέος κύκλος ανάπτυξης μιας ώριμης εταιρείας

Η εταιρεία διαθέτει την τεχνογνωσία και την υποδομή για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο  στον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών. Tαυτόχρονα είναι ο leader των ESG κριτηρίων μιας και είναι η πρώτη εταιρεία που τα εισήγαγε σαν κουλτούρα εδώ και 20 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση της με προνομιακούς όρους.

Πέραν αυτού όμως, η διοίκηση είχε ήδη υψηλές προσδοκίες ανάπτυξης και  για το 2021-24, που μεταφράζονται σε εγκατάσταση  από 23 GW έως 30 GW. Το τετραετές πρόγραμμα  της εταιρείας θα αυξήσει εν ολίγοις σχεδόν 1,5 φορές το τρέχον χαρτοφυλάκιο της, το οποίο είναι ήδη το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία ελέγχει πολλές θυγατρικές εταιρείες, όπως η Florida Power & Light Company, η Gulf Power Company, η NextEra Capital Holdings, η NextEra Energy Transmission και η NextEra Energy Resources και την NextEra Energy Partners (NYSE: NEP).

 Η Florida Power & Light Company, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας με ρυθμιζόμενες τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξυπηρετεί περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια λογαριασμούς πελατών, υποστηρίζοντας περισσότερους από 11 εκατομμύρια κατοίκους σε όλη τη Φλόριντα με καθαρή, αξιόπιστη και προσιτή ηλεκτρική ενέργεια. Μαζί με την  Gulf Power αποτελούν τις  πιο αξιόπιστες και καλύτερες εταιρείες κοινής ωφέλειας στη χώρα, αποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες ενέργειας μπορούν να είναι ταυτόχρονα «πράσινες» και χαμηλού κόστους.  Απόδειξη ότι οι πελάτες τους απολαμβάνουν λογαριασμούς που είναι περίπου 30% κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, με ένα προφίλ εκπομπών CO2 που είναι σχεδόν 30% καλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Η NextEra Energy Resources μαζί με τις συνδεδεμένες της οντότητες, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός  ενέργειας στον κόσμο βασιζόμενη στον  άνεμο και τον ήλιο και παγκόσμιος ηγέτης στην αποθήκευση μπαταριών.

Μέσω των θυγατρικών της, η NextEra Energy παράγει επίσης καθαρή ηλεκτρική ενέργεια χωρίς εκπομπές από επτά εμπορικές μονάδες πυρηνικής ενέργειας στη Φλόριντα, το Νιού Χάμσαϊρ και το Ουισκόνσιν.Κατατάσσεται στην 1η θέση στη βιομηχανία ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στη λίστα του Fortune's 2021 με τίτλο «Οι πιο θαυμάσιες εταιρείες στον κόσμο» και έλαβε το S&P Global Platts 2020 Energy Transition Award ως ηγέτης στα κριτήρια ESG.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2020, σε προσαρμοσμένη βάση τα κέρδη ήταν 4,552 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,31 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 4,062 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,09 δολάρια ανά μετοχή, το 2019. Πρόκειται για  αύξηση από έτος σε έτος περίπου 10,5%. Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2021 τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν σχεδόν 14% από έτος σε έτος, αντανακλώντας την επιτυχή απόδοση σε όλες τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν 1,330 δισ. δολάρια  ή 0,67 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 1,170 δισ. ή 0,59 δολάρια ανά μετοχή, το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Υψηλές αποδόσεις όμως απολαμβάνουν σταθερά οι μέτοχοι της εταιρείας τα τελευταία 15 έτη.

Βλέπετε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, η NextEra Energy είχε ένα καταπληκτικό ιστορικό συνεχώς αυξανόμενων προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά την περίοδο αυτή περίπου 8,5%.

Αυτές οι συνεπείς αποδόσεις όπως πολύ εύγλωτα υπενθύμισε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου ο CEO της εταιρείας, είχαν ως αποτέλεσμα η NextEra Energy να ξεπεράσει τους δείκτες S&P 500 και S&P 500 Utilities όσον αφορά τη συνολική απόδοση των μετόχων με βάση ένα, τρία, πέντε, επτά και 10 χρόνια. Τα τελευταία 15 χρόνια, η εταιρεία έχει ξεπεράσει σε απόδοση όλες τις άλλες εταιρίες του S&P Utilities Index και το 85% των εταιρειών στο S&P 500.

Ποιες θα είναι άραγε οι επιδόσεις της την επόμενη δεκαετία, η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για την απανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας  στις ΗΠΑ;

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.