Ο ισχυρός ισολογισμός, θεμέλιο για τις εξαγορές του αύριο

Ο ισχυρός ισολογισμός, θεμέλιο για τις εξαγορές του αύριο

Της Μαίρης Βενέτη

Δεδομένου της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί όσον αφορά τα αποτελέσματα τους.

Ένας ισχυρός ισολογισμός με μια μεγάλη ταμειακή θέση, είναι από τα ζητούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά, μιας και όποια από τις εταιρείες αλιεύσει τις καλύτερες νέες τεχνολογίες στο σαφάρι των εξαγορών, θα έχει το συγκριτιτκό πλεονέκτημα στο μέλλον.

Μέσα από αυτό το πρίσμα θα δούμε εν συντομία τα αποτελέσματα της εταιρείας που φιλοδοξεί να διαδραματίσει τον κυρίαρχο ρόλο στο business του αύριο, έχοντας βάλει εξαιρετικά θεμέλια από σήμερα.

Η Microsoft ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το οικονομικό έτος 2019 με έσοδα ενισχυμένα κατά 14% στα 125,8 δισ. δολάρια και κέρδη ανά μετοχή στα 4,75 δολάρια, αυξημένα κατά 22% σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Για το τελευταίο τρίμηνο, τα κέρδη ήταν υψηλότερα των προσδοκιών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 1,37 δολαρίων ανά μετοχή, αυξημένα κατά 21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης και 14% σε προσαρμοσμένη βάση. Οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv, ανέμεναν κέρδη ύψους 1,21 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα έσοδα της εταιρείας το ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 33,72 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 12% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν έσοδα της τάξης των 32,77 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία κατατάσσει τις δραστηριότητές της σε τρεις μεγάλους τομείς που είναι σχεδόν ισομεγέθεις. Η προσωπική υπολογιστική είναι η μεγαλύτερη, με πωλήσεις 45,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο είναι το πιο αργό αναπτυσσόμενο τμήμα με ετήσιο ρυθμό αύξησης 8%. Αυτή η επιχείρηση αποτελείται κατά κύριο λόγο από την βασική γκάμα προϊόντων των Windows, η οποία είδε μέτρια ανάπτυξη.

Η γκάμα των προϊόντων του Office –και κυρίως το Office 365 -όμως πρόσφερε έσοδα που αυξήθηκαν κατά περίπου 15% στα 41,2 δισ. δολάρια.

Η LinkedIn και η Dynamics παρουσίασαν επίσης εντυπωσιακή ανάπτυξη.

Το cloud business αύξησε τις πωλήσεις του κατά 21% στα 39,0 δισ. δολάρια, οδηγούμενο από προϊόντα διακομιστή και λύσεις cloud, κυρίως το Azure.

Η εταιρεία είναι εξαιρετικά κερδοφόρα με λειτουργικά κέρδη συνολικού ύψους 43,0 δισ. δολαρίων, που μεταφράζονται σε λειτουργικά περιθώρια 34,1% των πωλήσεων, αυξημένα κατά 230 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Με φόρο μόλις 10%, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 39,2 δισ. δολ.

Ο χαμηλός φόρος κατανάλωσης ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα της επίδρασης της μεταβίβασης άυλων περιουσιακών στοιχείων. Εκτός από αυτήν την απόδοση των κερδών, παραμένει ένας πολύ ισχυρός ισολογισμός που αποκαλύπτει σχεδόν 134 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ισοδύναμα και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.

Με χρέος που ανέρχεται σε 72 δισεκατομμύρια δολάρια, μιλάμε για καθαρή ταμειακή θέση ύψους 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή γύρω στα 8 δολάρια ανά μετοχή.

* * *

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.