Ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις κοντά στους πυρόπληκτους

Ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις κοντά στους πυρόπληκτους

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης, στήριξης και εθελοντικής προσφοράς έχει «ξυπνήσει» στην κοινωνία η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, στη μεγαλύτερη καταστροφή των δύο τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα και σίγουρα τη μεγαλύτερη μετά το σεισμό του ''99. Σ'' όλη την κοινωνία έχουν ξυπνήσει αντανακλαστικά συμπαράστασης, με κάθε τρόπο, κάθε μέσο, κάθε μικρή ή μεγάλη δυνατότητα.

Αντανακλαστικά που παίρνουν σχεδόν... συστημική μορφή, αποδεικνύοντας πως – μέσα στην ανείπωτη δυστυχία – μπορεί να υπάρξει ελπίδα. Μέσα σ'' αυτό το «κύμα» συμπαράστασης, η αγορά, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει δράσεις, απ'' όποια πλευρά κι αν είναι, απ'' όποιο κλάδο κι αν προέρχεται.

Μπορεί να είναι ένα απειροελάχιστο λιθαράκι μπροστά στην ανείπωτη φρίκη, όμως συνάμα είναι και η έμπρακτη προσφορά αλληλεγγύης και σε κάθε περίπτωση είναι ευπρόσδεκτη. Έστω κι αν, κάποιες φορές, τα κίνητρα είναι... υστερόβουλα, ή αν εντάσσονται μέσα στο γενικότερο... momentum προσφορών από άλλες επιχειρήσεις ίδιων κλάδων.

Εταιρείες τηλεπικοινωνιών, τράπεζες, ασφαλιστικές, θεραπευτήρια, κοινωφελή ιδρύματα, ακτοπλοϊκές, εταιρείες τροφίμων και σούπερ μάρκετ, ακόμη και ποδοσφαιρικές ομάδες, μπήκαν στο χορό των προσφορών. Μικρών, μεγαλύτερων, σε κάθε περίπτωση, σημαντικών. Διευκολύνσεις σε δάνεια, αναστολές πληρωμών, πακέτα κινητής τηλεφωνίας, χρήματα, νοσοκομειακές παροχές κ.α.

Τηλεπικοινωνίες

Πρώτη η Wind και κατόπιν και οι υπόλοιπες εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσαν μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των πληγέντων περιοχών, με την παροχή δωρεάν χρόνου ομιλίας έως τέλη Ιουλίου. Η Wind ανακοίνωσε προς όλους τους συνδρομητές της και τους κατόχους καρτοκινητής δωρεάν 1500' προς εθνικά κινητά & σταθερά για τις περιοχές Νέα Μάκρη, Μάτι, Νέος Βουτζάς, Νταού Πεντέλης, Ραφήνα, Νέα Πέραμος, Κινέτα και Άγιοι Θεόδωροι.

Η Cosmote ανακοίνωσε 1.500 λεπτά προς όλα τα εθνικά δίκτυα, σε όλους τους συνδρομητές κινητής -συμβολαίου, από 24/7 έως και τις 31 Ιουλίου. Επίσης, παρέχει 1GB σε όλους τους συνδρομητές κινητής -συμβολαίου για ένα 5ήμερο, ενώ αναστέλλει κάθε διαδικασία φραγής για όλες τις συνδέσεις Cosmote σταθερής, κινητής και τηλεόρασης στις πληγείσες περιοχές, μέχρι και τις 24/9/18.

Η Vodafone και Cyta ανακοίνωσαν επίσης παρόμοια τηλεπικοινωνιακή βοήθεια καθώς έως τις 31 Ιουλίου, προσφέροντας 1500 λεπτά ομιλίας προς όλους, 500 SMS προς όλους και 1 GΒ Mobile Internet. Επίσης, όλοι οι συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας στις ίδιες περιοχές θα έχουν στη διάθεση τους 1500 λεπτά ομιλίας προς εθνικά κινητά, για το ίδιο διάστημα. Επιπλέον, Vodafone και Cyta διακόπτουν τη διαδικασία φραγής εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων σε όλες τις συνδέσεις συμβολαίου κινητής και σταθερής για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, έως και 31 Αυγούστου.

Η Nova με τη σειρά της ανακοίνωσε πως δε θα πραγματοποιείται φραγή σε συνδρομητές internet, τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης στις πληγείσες περιοχές, ενώ θα αντικαθιστά δωρεάν τον εξοπλισμό στα σπίτια που έχουν υποστεί βλάβη.

Ένωση ελληνικών τραπεζών

Στήριξη στους πληγέντες και ιδιαίτερα στις οικογένειες των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική αποφάσισε να προσφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και οι τράπεζες-μέλη της, ανακοινώνοντας σειρά μέτρων, τα οποία θα ικανοποιούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων.

Μέτρα όπως:

– Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

– Την αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.

– Να παρέχουν χαμηλότοκα επισκευαστικά δάνεια, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής προς αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και γενικά ζημιωθέντες, από τις αρμόδιες Αρχές.

Επίσης, για τα δάνεια ως προς τα οποία υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες, αποφάσισαν:

– Την αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.

Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

Εθνική Τράπεζα – Alpha Bank

Η Εθνική Τράπεζα, πέρα από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποφάσισε να προσφέρει επιπλέον 1 εκατ. ευρώ ως άμεση οικονομική βοήθεια για όσους έχουν πληγεί. Η εν λόγω βοήθεια θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος Act4Greece της τράπεζας για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και την προώθηση αναπτυξιακών έργων, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές των πληγέντων περιοχών. Επίσης, η Alpha Bank προσέφερε 800 τεμάχια ειδών ρουχισμών στους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνας καθώς και 600 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού υλικού στον δήμο Ραφήνας.

Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

Το δ.σ. της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να συμβάλει με τη δωρεά 50.000 ευρώ για την κάλυψη άμεσων αναγκών των πυρόπληκτων και την αναστολή πληρωμής δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών. Επίσης με την παροχή χαμηλότοκων επισκευαστικών δανείων μακρόχρονης αποπληρωμής για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων πελατών της Τράπεζας.

Εφοπλιστές

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως ανακοίνωσε, ετοιμάζει τη δική της παρέμβαση υποστήριξης και συμπαράστασης των ανθρώπων που έχουν πληγεί. «Θα προσπαθήσουμε να σταθούμε αρωγοί στους άτυχους συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν διπλά από τη λαίλαπα της φωτιάς, χάνοντας τους ανθρώπους τους και τα σπίτια τους», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα μέτρα συμπαράστασης στους πληγέντες.

Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση θα συνεισφέρει στη συλλογική προσπάθεια στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και των υποδομών τους διαθέτοντας το ποσό των 5 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσω αυτής της έκτακτης χρηματοδότησης θα οριστούν σε συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία, αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος.

Ίδρυμα Ωνάση

Το Ίδρυμα Ωνάση δηλώνει «παρών» στην εθνική προσπάθεια αλληλεγγύης και ανακοινώνει την απόφασή του να στηρίξει την Πολιτεία με 5 εκατ. ευρώ. Η στήριξη θα διατεθεί για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών, σε συνεργασία με την Πολιτεία, στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών και γενικότερα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην πατρίδα μας.

Ασφαλιστικές εταιρείες

Μέτρα ανακοίνωσαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η Eurolife ανακοίνωσε 6μηνη αναστολή ακυρώσεων ασφαλιστηρίων, καθώς από 24 Ιουλίου 2018 έως 24 Ιανουαρίου 2019 δεν θα ακυρώνονται ασφαλιστήρια ακινήτων κατοικιών και μικρών εμπορικών κινδύνων, πλην ασφαλιστηρίων αυτοκινήτου, για μη πληρωμή δόσης ασφαλίστρου με ημερομηνία οφειλής, εντός της παραπάνω χρονικής περιόδου.

Η MetLife Ελλάδος προσφέρει άμεση οικονομική βοήθεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την κάλυψη αναγκών διαμονής, σίτισης και νοσοκομειακής φροντίδας, των πυρόπληκτων, σε συνεργασία με το δίκτυο των κλινικών και νοσοκομείων της.
Επίσης έφτιαξε ομάδα εθελοντών εργαζομένων της και έκτακτη ομάδα διαχείριση αυτής της κρίσης.

Η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε ταχύτατη καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν σε ζημιές στις πληγείσες περιοχές, παράταση πληρωμής ασφαλιστήριων συμβολαίων έως τις 30 Νοεμβρίου 2018 χωρίς καμιά ακύρωση αυτό το διάστημα.

Η ασφαλιστική Prime Insurance ανακοίνωσε επίσης απόλυτη προτεραιότητα των περιπτώσεων αποζημίωσης που αφορούν ζημιές του κλάδου Περιουσίας στις πληγείσες περιοχές, ενώ θα διαθέσει σημαντικό ποσό σε ειδικό λογαριασμό της ΕΑΕΕ, το οποίο θα διατεθεί είτε για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για το ΚΕΕΛΠΝΟ είτε για την κάλυψη άλλων αναγκών των πληγέντων. Τέλος, ανακοίνωσε 6μηνη παράταση εξόφλησης των συμβολαίων για όλους τους πληγέντες
ασφαλισμένους της στους κλάδους Περιουσίας και Υγείας.

ΕΛΠΕ

Ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια σε συνεργασία με τους Φορείς που έχουν αναλάβει την χρηματοδότηση για την αρωγή των πληγέντων, θα διαθέσει 1 εκατ. ευρώ, ενώ θα συμβάλει και με τη χορήγηση καυσίμων για τις ανάγκες των Υπηρεσιών. Επίσης, ο Όμιλος ΕΛΠΕ ανέλαβε την χρηματοδότηση της αεροφωτογράφισης των καμένων εκτάσεων, προκειμένου να αποκτήσουν οι Αρχές όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην πλήρη αποτύπωση της καταστροφής και στην αποτελεσματική οργάνωση της βοήθειας προς στους πληγέντες.

Νοσοκομεία – θεραπευτήρια

Ιατρικό Αθηνών

Ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών προσφέρει από τη Δευτέρα δωρεάν επισκέψεις στους εφημερεύοντες ιατρούς της κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καθώς επίσης και επείγουσα διακομιδή, για περιστατικά που χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Οι πληγέντες θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν τους εφημερεύοντες ιατρούς της κλινικής για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είτε με την επίδειξη της βεβαίωσης από την Πυροσβεστική, είτε με τον αριθμό πρωτοκόλλου από το Δήμο. Επίσης, τα ασθενοφόρα του Ομίλου για μια εβδομάδα βρίσκονται στη διάθεση των δήμων των περιοχών που έχουν πληγεί.

Ευρωκλινική Παίδων

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής ανοίγει το τμήμα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα παιδιά των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Αττική.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αναπνευστικά, εμπύρετα, θερμοπληξία κ.α. μπορούν να προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών της κλινικής στη διεύθυνση Αθανασιάδου 7-9, Αμπελόκηποι (Μετρό Αμπελοκήπων).
Τέλος, τα θεραπευτήρια Metropolitan Hospital και Metropolitan General, θέτουν στη διάθεση της Περιφέρειας Αττικής δύο πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα με γιατρούς και νοσηλευτές για την άμεση περίθαλψη όσων το έχουν ανάγκη, καθώς και υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

ΕΛΤΑ

Τα ΕΛΤΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διαθέτουν το δίκτυό τους για την εξυπηρέτηση αναγκών μεταφοράς ειδών πρώτης ανάγκης. Έως τις 31 Αυγούστου το δίκτυο των ΕΛΤΑ διατίθεται δωρεάν για την αποστολή δεμάτων και αγαθών προς τους κατοίκους που έχουν πληγεί.

Εμπόριο

Media Markt

Η εταιρεία συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης με σκοπό να παραδοθούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τους πληγέντες, θα προσφέρει οικονομική ενίσχυση μέσω κατάθεσης στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου, ενώ σε συνεννόηση και με τους πληγέντες Δήμους, θα προσφέρει μια σειρά ηλεκτρικών συσκευών για την κάλυψη άμεσων υλικοτεχνικών αναγκών.

Αττικά Πολυκαταστήματα

Σε δωρεά ποσού 100.000 ευρώ προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε η εταιρεία Αττικά Πολυκαταστήματα. Προσφέρει αυτό το ποσό στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την προστασία της ζωής και των φυσικών πόρων.

Ποδόσφαιρο

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ

Τη συμπαράστασή τους ανακοίνωσαν και οι ΠΑΕ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός προσφέρει ένα εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων ενώ θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να ανοιχτούν λογαριασμοί σε τρεις τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha) ώστε οι φίλαθλοι του Συλλόγου και όποιος άλλος επιθυμεί να προσφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε – ως πρώτη άμεση ενέργεια - πως όλα τα έσοδα της προχθεσινής αναμέτρησης με τη Βασιλεία στην Τούμπα για τα προκριματικά του Champions League θα διατεθούν στους πληγέντες.

Δεκάδες άλλες προσφορές

Δεκάδες είναι και οι προσφορές άλλων εταιρειών, είτε σε χρήματα, είτε σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Η Seajets αποφάσισε να προσφέρει το 10% του καθαρού ναύλου κάθε επιβάτη που θα εκδίδει εισιτήριο με το Tera Jet, η Δωδώνη θα δώσει ένα τόνο γαλακτοκομικά προϊόντα, το ίδρυμα Stelios Philanthropic Foundation (Στέλιος Χατζηιωάννου EasyJet) κάνει προσφορά 100 χιλ. ευρώ στον στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, η ΑΝΕΚ διοργανώνει αιμοδοσίες, ο ΟΤΕ διέθεσε στο δήμο Ραφήνας κτήριο 400 τ.μ.