Ο «γολγοθάς» του ιδιωτικού χρέους και οι ευκολίες πληρωμής για τις κορονο-οφειλές

Ο «γολγοθάς» του ιδιωτικού χρέους και οι ευκολίες πληρωμής για τις κορονο-οφειλές

Οι επιταγές που έληγαν μέσα στην καραντίνα και οι οποίες κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν στο τέλος Αυγούστου, «πάγωσαν» εκ νέου με τροπολογία μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ενώ μετά τη δημοσίευση της νομοθετικής ρύθμισης στο ΦΕΚ, η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιληφθεί ώστε να γίνουν οι σχετικές προσαρμογές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα my business support. Με την νομοθέτηση της νέας ρύθμισης για τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία, οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν από τώρα ότι τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στο διάστημα μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 θα μπορούν να αποπληρωθούν σε έως και 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5% ή σε 36 δόσεις άτοκα.

Μάλιστα, η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ελάχιστη δόση 30 ευρώ αν το χρέος είναι κάτω από 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το χρέος είναι μεγαλύτερο από τα 30 ευρώ.  Από τις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η επιστροφή του επιστρεπτέου τμήματος των επιστρεπτέων προκαταβολών σε 60 δόσεις και με επιτόκιο κάτω της μισής ποσοστιαίας μονάδας ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίζονται για δεκάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις οι επιδοτήσεις έως και 90% για την αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων.

Και κάπου εδώ εξαντλείται ο κατάλογος των διευκολύνσεων –τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα- προκειμένου να διευθετηθεί το ιδιωτικό χρέος που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αγορά γνωρίζει ότι παρά τις διευκολύνσεις που αναφέρθηκαν, η προσπάθεια να τιθασευτεί το χρέος που «γέννησε» η COVID θα είναι μακρά και επίπονη. Οι χαμηλότοκες δόσεις για την αποπληρωμή των φόρων που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία θα έρθουν να προστεθούν στις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και στις δόσεις επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Αν προστεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ των «παγωμένων» χρεών προς την εφορία και τα περίπου 5,5 δισ. ευρώ των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα πρέπει να γυρίσουν στο κράτος, τότε ήδη φτάνουμε σε έναν λογαριασμό κοντά στα 8 δισ. ευρώ. Όσο για τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ, ήδη αρχίζουν να λήγουν για τους πρώτους «τυχερούς» κάτι που σημαίνει ότι από τον Αύγουστο και μετά, η υποχρέωση καταβολής των δόσεων θα πέσει εξ’ ολοκλήρου στις πλάτες των δανειοληπτών.

Μάλιστα, όρος των προγραμμάτων ΓΕΦΥΡΑ είναι ότι για χρονική περίοδο 6 έως και 18 μηνών, θα πρέπει να καταβάλλεται κανονικά η δόση καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταστεί απαιτητική όλη η επιδότηση που δόθηκε κατά την περίοδο των 9 μηνών. Όσον αφορά στις επιταγές, δύσκολα θα παραταθεί το «πάγωμα» και μετά τον Οκτώβριο καθώς το πρόβλημα μέχρι στιγμής έχει μετατεθεί ουσιαστικά στους κομιστές των επιταγών οι οποίοι απολαμβάνουν μόνο φορολογικών διευκολύσεων (παγώματος υποχρεώσεων). Άλλα δύο δις. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν για να μην μετακυλήσουμε το πρόβλημα από τον εκδότη της επιταγής στον κομιστή.