O Γ. Σταθάκης ζητά μακρά μεταβατική περίοδο για «κόκκινα δάνεια» ευαίσθητων ομάδων

O Γ. Σταθάκης ζητά μακρά μεταβατική περίοδο για «κόκκινα δάνεια» ευαίσθητων ομάδων

Η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρηθούν οι περιορισμοί στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε ταμεία διαχείρισης τέτοιων δανείων (distress funds), δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

«Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε ανοίξει ήδη το 50% της αγοράς κόκκινων δανείων», δήλωσε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας: «Θέλουμε να υπάρχει μία μακρά μεταβατική περίοδο για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Η τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της προβλέπει την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά η έκταση των περιορισμών παραμένει θέμα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, αναφέρει το Bloomberg. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η ελληνική Βουλή ψήφισε πέρυσι νόμο, ο οποίος διευκολύνει την πώληση «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

Η αγορά των «κόκκινων» δανείων δεν λειτουργεί ακόμη, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, είπε ο υπουργός. Ζητήματα, όπως αυτό της φορολογίας πρέπει να λυθούν, καθώς η κυβέρνηση θέλει τα ταμεία, που αποκτούν τον έλεγχο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπόκεινται στην ίδια φορολογική μεταχείριση με τις ελληνικές τράπεζες. «Η αγορά μπορεί να λειτουργήσει σύντομα, μόνο μικρά μέρη του ρυθμιστικού πλαισίου της λείπουν», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Εάν δεν γίνει καμία αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο, τότε το θέμα είναι διαδικαστικό».

«Έχει έρθει η ώρα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση σε δύο εβδομάδες», τόνισε ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων δεν συμφέρει κανέναν. «Εάν γίνονταν εκλογές, θα τις κερδίζαμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι ασφαλής. «Θα υπάρξει διάλογος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία θα παραμένει άθιχτη. Δεν βλέπω σενάριο πολιτικής αστάθειας», τόνισε.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ο υπουργός, το κλίμα στην ελληνική αγορά θα βελτιωθεί και η οικονομία θα ανακάμψει από το δεύτερο εξάμηνο φέτος. Οι επενδυτές, που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών πέρυσι και είδαν την αξία των συμμετοχών τους να εξατμίζεται, θα κερδίσουν, είπε ο υπουργός. «Όσοι επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν από τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος μετά το τέλος της αξιολόγησης», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν τώρα το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι επαρκές και μπορούν να έχουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται από εξειδικευμένες εταιρείες υπηρεσιών στον τομέα αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ