Ο Γ. Σταθάκης παρουσίασε τη ρύθμιση για τη συνεργατική οικονομία στους υπ. ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Ο Γ. Σταθάκης παρουσίασε τη ρύθμιση για τη συνεργατική οικονομία στους υπ. ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Την ελληνική νομοθετική ρύθμιση για τη συνεργατική οικονομία (οικονομία διαμοιρασμού, sharing economy), που πρόκειται να εισαχθεί στο επόμενο διάστημα στη Βουλή, παρουσίασε ο Γιώργος Σταθάκης στο Συμβούλιο των υπουργών ανταγωνιστικότητας της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκε η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και ο συνυπολογισμός της διάστασης της ανταγωνιστικότητας, το θέμα της συνεργατικής οικονομίας και η κατάσταση της Ευρωπαϊκής χαλυβουργίας. Ο Γ. Σταθάκης παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία διαμοιρασμού κυρίως στον τομέα του τουρισμού, που συνιστά και τον πρώτο τομέα δραστηριοποίησής της στη χώρα.

Ανέφερε πως εκτιμάται ότι ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού έχει ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και παρουσιάζει ανοδικές τάσεις. Τόνισε ότι η συνεισφορά της στα τουριστικά και οικονομικά μεγέθη της οικονομίας θεωρείται σημαντική, και η Πολιτεία επιθυμεί την περαιτέρω ανάπτυξή της, θεσπίζοντας όμως παράλληλα σαφείς κανόνες για τη λειτουργία της, προστατεύοντας το σημαντικό για την ελληνική οικονομία τουριστικό προϊόν και εξασφαλίζοντας δημόσια έσοδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Σταθάκης, τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, πρόκειται να εισάγουν στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση με τους εξής βασικούς άξονες:

1. Να καθοριστούν σαφή όρια ανάμεσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσω της εκμετάλλευσης μικρής κλίμακας τουριστικών καταλυμάτων, και στην ευκαιριακή εκμετάλλευση από ιδιώτες επιπλέον ακινήτων που διαθέτουν με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος τους.

2. Να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας χρηστών και τρίτων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

3. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής που επακόλουθα έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε, επίσης, την ανάγκη θεσμοθετημένης συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την λυσιτελή εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας σε αυτές τις δραστηριότητες.

Αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων εργαζομένων και καταναλωτών, αλλά και την αποτροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι απαιτείται σαφής διάκριση μεταξύ επαγγελματιών και περιστασιακά απασχολούμενων ιδιωτών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά κριτήρια. Συνολικά, η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας λειτούργησε ως συμβολή για την πλήρη εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής σχετικά με την ισορροπημένη ανάπτυξη της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης υπέγραψε την Κοινή Πρωτοβουλία για την Τυποποίηση, η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Τυποποίησης, μέσω της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της ένταξης του συστήματος σε μια ευρύτερη στρατηγική για την τόνωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ