Ο ESM ενέκρινε την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και τα μέτρα για το χρέος

Ο ESM ενέκρινε την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και τα μέτρα για το χρέος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSE ενέκρινε τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA), ενημέρωσε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητα (ESM).

Ειδικότερα, ο EFSF αποφάσισε την επιστροφή στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ από το «επιταχυνόμενο» επιτόκιο (step-up margin) την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018, την μείωση του ίδιου επιτοκίου στο 0% από 2% την περίοδο 17 Ιουνίου 2010  - 17 Ιουνίου 2019, με το οποίο η χώρα θα εξοικονομήσει 226 εκατ. ευρώ, καθώς και την επιστροφή ποσού 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κάτοχοι ομολόγων SMP/ANFA.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημειώνει στην ανακοίνωση ότι «μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της».

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της», προσθέτει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Τέλος, ο ESM υπενθυμίζει ότι η αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση ύψους 11,3 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε το 2012 θα μπορούσε να διαρκέσει για την περίοδο έως το 2022, με ανανέωση της απόφασης του EFSF κάθε εξάμηνο. Κάθε τέτοια απόφαση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, βασίζεται στη θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη συνέχιση της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.