Ο Ερντογάν αυτοδιορίστηκε πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας

Ο Ερντογάν αυτοδιορίστηκε πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας

Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας αυτοδιορίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διέγραψε όλο το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου.

Επιμένοντας στη λογική του σουλτάνου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέλαβε τα ηνία του επενδυτικού fund, ενώ διόρισε αντιπρόεδρο τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Οι προεδρικές αποφάσεις ανέφεραν επίσης ότι ο Ζαφέρ Σονμέζ διορίσθηκε γενικός διευθυντής του ταμείου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση αυτή ακολούθησε το σχηματισμό του ταμείου πριν από δύο χρόνια, ο οποίος στόχευε στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να κεφαλαιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας για να τονώσει την αγορά, καθώς βρισκόταν στον απόηχο του πραξικοπήματος.

Η αλλαγή αυτή ουσιαστικά παγιώνει την επιρροή του Ερντογάν σε ακόμα ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν εξάλλου είχε υποσχεθεί σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον Μάιο πως σκοπεύει να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, ειδικά μετά τις διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες που πήρε μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Το fund διαθέτει μετοχές σε εταιρείες όπως οι Turkish Airlines, Turk Telekom, οι τράπεζες TC Ziraat Bankasi AS και Turkiye Halk Bankasi AS, οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου και αγωγών, η εθνική ταχυδρομική υπηρεσία, το χρηματιστήριο και ο εθνικός σιδηρόδρομος.