Ο επικεφαλής της Airbus προειδοποιεί τη Βρετανία για την αβεβαιότητα του Brexit

Ο επικεφαλής της Airbus προειδοποιεί τη Βρετανία για την αβεβαιότητα του Brexit

Η Airbus θέλει η Βρετανία να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφορετικά θα κινδυνεύσει να χάσει επενδύσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

«Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για τις μακροπρόθεσμες σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όχι απλά για τους επόμενους 20 μήνες», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Τομ Έντερς σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times. «Η Βρετανία πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν είναι δεδομένες οι μελλοντικές επενδύσεις».

Τον προηγούμενο μήνα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατέληξε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη μεταβατική περίοδο προκειμένου να διατηρηθούν ως έχουν οι ισχύοντες εμπορικοί δεσμοί για διάστημα 21 μηνών μετά το Brexit.

Ωστόσο, ο Έντερς δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα. Κάλεσε τη Βρετανία να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) προκειμένου τα αεροσκάφη της Airbus να έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για να μπορούν να πετούν αλλά δήλωσε ότι οι δραστηριότητες της εξαρτώνται από τη δυνατότητα ελεύθερης μεταφοράς εξαρτημάτων για αεροσκάφη και ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων μεταξύ όλων των εργοστασίων της στη Βρετανία και την Ευρώπη.

Η Airbus απασχολεί 15.000 εργαζομένους στη Βρετανία.

Ο Έντερς δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ που να καλύπτει την ασφάλεια, την άμυνα και τα διαστημικά προγράμματα, ζητώντας συμφωνίες που θα «παγιώνουν αυτή τη συνεργασία».

«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που να προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά να είναι αποδεκτό και τους 27 της ΕΕ», δήλωσε ο Έντερς. «Εντός αυτών των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ θα χρειαστεί να προσφέρει κάποιου είδους ευελιξία αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να είναι ρεαλιστικό στα αιτήματά του. Ο ρεαλισμός πρέπει να επισκιάσει την περηφάνια».

Η Airbus, που έχει τα κεντρικά της γραφεία στη Γαλλία, έχει 25 μονάδες στη Βρετανία και δαπανά πάνω από 5 δισεκ. λίρες σε προμηθευτές στη χώρα. Σύμφωνα με την εταιρία, οι δραστηριότητές της στη Βρετανία στηρίζουν 117.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP