Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια οικονομία

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας πλήττει την παγκόσμια οικονομία

Με μια προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη ζημιά που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι τριβές των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο ξεκίνησε σήμερα στην Οσάκα της Ιαπωνίας η σύνοδος της G20.

Οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο είναι «τεταμένες» και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Κίνα: Ο προστατευτισμός καταστρέφει την παγκόσμια εμπορική τάξη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στηλίτευσε το γεγονός ότι ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού, τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ότι αυξάνει την αστάθειά της.

«Όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη (...). Πλήττουν επίσης κοινά συμφέροντα των χωρών μας, επισκιάζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο», επέμεινε ο Κινέζος ηγέτης, στο περιθώριο συνάντησης των ηγετών της ομάδας BRICS στη G20.

Σε αυτές τις συνθήκες, συμπλήρωσε ο Σι, οι χώρες της ομάδας BRICS πρέπει να «αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν εξωτερικούς κινδύνους».

Β. Πούτιν: Αντιπαραγωγικές οι προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι απόπειρες να μειωθεί ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΕ) ή ακόμη και να καταστραφεί τελείως είναι απαράδεκτες και αντιπαραγωγικές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι (το εμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο) πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές εξελίξεις», όμως «θεωρούμε αντιπαραγωγικές τις προσπάθειες να καταστραφεί ο ΠΟΕ ή να υποβαθμιστεί ο ρόλος του», τόνισε στη συνάντηση των ηγετών της ομάδας BRICS στο περιθώριο της G20.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμπλήρωσε εξάλλου ότι η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ανησυχητική, διότι το διεθνές εμπόριο πλήττεται από τον «προστατευτισμό» και από «περιορισμούς με πολιτικά κίνητρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ