Μ. Ελ Εριάν: Η Βραζιλία ίσως είναι η επόμενη αγορά που θα «πέσει» σαν ντόμινο

Μ. Ελ Εριάν: Η Βραζιλία ίσως είναι η επόμενη αγορά που θα «πέσει» σαν ντόμινο

«Πρώτα η Αργεντινή. Μετά η Τουρκία. Μήπως η επόμενη θα είναι η Βραζιλία;».

Αυτό ακριβώς υπαινίχθηκε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν καθώς το Ρεάλ Βραζιλίας οδηγήθηκε σε ισχυρές απώλειες την Τετάρτη, ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας προσέφερε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες συμβάσεις swap για να το κρατήσει σε υψηλά επίπεδα.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Βραζιλίας βρίσκονται σε μια «δύσκολη θέση - και δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος», γράφει στο Twitter ο Ελ- Εριάν, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE και συντάκτης γνωμοδότησης της Bloomberg.

Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ακολούθησε παρόμοιες ενέργειες με τους κεντρικούς τραπεζίτες στην Αργεντινή, την Τουρκία, την Ινδία και την Ινδονησία.

Ενώ η Ινδία και η Ινδονησία έχουν περιορίσει μερικές από τις απώλειες τους, τα νομίσματα στην Αργεντινή, την Τουρκία και τώρα τη Βραζιλία παραμένουν σε επισφαλή θέση.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προειδοποίηση του Ελ- Εριάν για την κατηγορία των περιουσιακών στοιχείων. Τον περασμένο μήνα, επανέλαβε την προειδοποίηση της οικονομολόγου του Harvard, Κάρμεν Ράινχαρτ ότι οι κίνδυνο ιαυξάνονται.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η αύξηση των επιτοκίων και η άνοδος του δολαρίου είναι το τρίπτυχο που συνεχίζεται στις αγορές σήμερα και τείνει να δοκιμάσει το μέλλον πολλών αναδυόμενων αγορών όπως και την οικονομική τους πολιτική τους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Ράινχαρτ.

Φωτογραφία AP