Ο Δραγασάκης κάνει επανάσταση, ο Τσακαλώτος στηρίζει Στουρνάρα

Ο Δραγασάκης κάνει επανάσταση, ο Τσακαλώτος στηρίζει Στουρνάρα

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Την ημέρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ανταγωνισμού DG Comp, την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την μεταβίβαση του «τοξικού χαρτοφυλακίου» των τραπεζών στο νέο Όχημα Ειδικού Σκοπού, σε μια κίνηση καλής θέλησης και διάθεσης συνεννόησης, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αποφάσισε να «κηρύξει επανάσταση».

Κατέθεσε στη Βουλή, με την μορφή της κατεπείγουσας τροπολογίας, τη διάταξη που δήθεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, χωρίς να έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα νέα δεδομένα είναι συγκλονιστικά:

· Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στυλώσει τα πόδια. Επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο για τη πτώχευση ιδιωτών, χωρίς μεταβατικές διατάξεις που να προστατεύουν αυτούς που δολίως έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη.

· Όλοι οι δανειολήπτες πρέπει να κριθούν, αν είναι άξιοι προστασίας και επιδότησης, με τα ίδια ενιαία κριτήρια επιλεξιμότητας ώστε να μην υπάρχουν δανειολήπτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

· Επίσης,  η ΕΚΤ επιμένει ότι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας πρέπει να ξεκινήσει από τα δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο τότε διαφήμιζε ως «ευνοϊκότερο» και ως «ενιαία στεγαστική πολιτική».

Το συμπέρασμα είναι απλό:

Είτε η κυβέρνηση θα υποχωρήσει ακόμη μία φορά αποδεχόμενη πλήρως τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε δεν θα υπάρξει συμφωνία και η εφαρμογή θα θεωρηθεί «μονομερής» ενέργεια και αφορμή, μαζί με άλλα γεγονότα και πρωτοβουλίες, για την προκήρυξη των εκλογών…

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έχει «πολιτική κάλυψη» από την Κομισιόν για να νομοθετήσει μονομερώς.

Δυστυχώς τις αποφάσεις στο Eurogroup δεν τις παίρνουν φοβισμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αλλά Υπουργοί Οικονομικών που έχουν τα δικά τους πολιτικά κριτήρια και λογοδοτούν στις δικές τους αντιπολιτεύσεις….