Ο Δουζόγλου τα ακίνητα και η Creta Farms

Ο Δουζόγλου τα ακίνητα και η Creta Farms

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Oι πληροφορίες που φέρουν τον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρο Δουζόγλου, να διατηρεί το ενδιαφέρον του για την Creta Farms, θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν τις επόμενες ώρες, με τη δημοσιοποίηση της λίστας των ενδιαφερομένων για την αλλαντοβιομηχανία. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι ο επιχειρηματίας, για τον οποίο φημολογείται ότι είχε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να «βλέπει» Ελλάδα, αν και οι επιχειρηματικές του κινήσεις παραμένουν εν πολλοίς ανεξήγητες. Ακόμη και στο real estate, στο οποίο έχουν γίνει οι περισσότερες.

Η οικογένεια Δουζόγλου καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Η έδρα των επιχειρήσεων βρίσκεται στο Καράκας απ' όπου ξεκίνησαν με την Indian Especieras, που ιδρύθηκε το 1955 από τον Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη. Πριν από χρόνια, ο «πατριάρχης» της οικογένειας μοίρασε τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων στα παιδιά του, μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Δουζόγλου.

Μπορεί η κοινή γνώμη να «έμαθε» για την οικογένεια από την αγορά του ξενοδοχείου «Πεντελικόν», στο Κεφαλάρι, η πρώτη της «επίσημη» εμφάνιση όμως είχε γίνει πριν περίπου είκοσι χρόνια. Ήταν το 2001 όταν η επιχειρηματική οικογένεια είχε φροντίσει να καλύψει οικονομικά την ανέγερση ενός αγάλματος. Ήταν η προτομή του Φρανσίσκο ντε Μιράντα (1750 -1816) ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα. Το καλλιτέχνημα στήθηκε στην οδό Μιχαλακοπούλου προκαλώντας τότε την έκπληξη των περίοικων.

Περίπου 15 χρόνια μετά, η οικογένεια των Ελλήνων ομογενών πραγματοποίησε το επόμενο βήμα, που αυτή τη φορά ήταν επιχειρηματικό. Και δεν ήταν άλλο από την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου Πεντελικόν από την οικογένεια Βάρδη –επίσης ομογενών, από την Αυστραλία- έναντι 23 εκατ. ευρώ, (που ήρθαν εν μέσω capital controls) μετά τον πλειστηριασμό της Alpha Bank. Στην αγορά κυκλοφόρησε τότε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να κλείσει το ξενοδοχείο «ούτε μια μέρα». Η αλήθεια όμως είναι ότι οι διαδικασίες προχώρησαν πολύ αργά και το «Πεντελικόν» που είχε ήδη κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν άνοιξε και πάλι τις πύλες του. Κι έτσι, σήμερα, φιλοξενεί τα γραφεία του κ. Δουζόγλου, όταν ο ομογενής επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα.

Λίγο καιρό αργότερα οι επιχειρήσεις Δουζόγλου αγόραζαν το ξενοδοχείο Λητώ τη Μυκόνου που βγήκε σε πλειστηριασμό από το ΤΑΙΠΕΔ, που όπως -το ίδιο ανακοίνωσε- πωλήθηκε στα 16,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή με σημαντικό premium (69%), συγκριτικά με το τίμημα εκκίνησης (10 εκατ.) στην εταιρεία Asteras 2020. Το Λητώ που βρισκόταν σε λειτουργία, συνεχίζει να λειτουργεί.

Αντιθέτως, αναξιοποίητες παραμένουν, αρκετές άλλες επενδύσεις της επιχειρηματικής οικογένειας, όπως το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου ή το ξενοδοχείο Mistral στον Πειραιά, που αποκτήθηκαν πολύ φθηνότερα.

Για την οικογένεια Δουζόγλου, ελάχιστες πληροφορίες έχουν «αναδυθεί» καθώς και η ίδια φροντίζει να μην διαρρέει τίποτα περισσότερο από τα ...απολύτως απαραίτητα, διατηρώντας παράλληλα ένα εξαιρετικά χαμηλό προφίλ. Και κυρίως αποφεύγοντας να τοποθετηθεί στα σχόλια που κατά καιρούς γίνονται και αφορούν την επιχειρηματική της καταγωγή από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπως και την σχέση της με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Υπό την έννοια αυτή, η εμφάνιση του ενδιαφέροντος Δουζόγλου για την Creta Farms, τον περασμένο Ιούνιο, και μάλιστα στο «πλευρό» του Κ. Δομαζάκη, προκάλεσε αίσθηση. Ιδιαίτερα καθώς συνοδευόταν από την «πρόθεση» επένδυσης 15 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, υπό την προϋπόθεση να αναλάβει ο εκ των μεγαλομετόχων της αλλαντοβιομηχανίας το τιμόνι της.

Όπως είχε αναφέρει τότε ο Κ. Δομαζάκης σε δήλωσή του: «Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Εθνική Τράπεζα, ως επικεφαλής του κοινοπρακτικού σχήματος των τραπεζών, στην οποία όπως είχαμε δεσμευτεί καταθέσαμε το Letter of Intent του επενδυτή που πρόκειται να επενδύσει ποσό έως και 15 εκ ευρώ στην Creta Farms. Κατά τη συνάντηση αναλύσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής του επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας και γνωστοποιήσαμε ότι ο επενδυτής είναι ο κ. Θεόδωρος Δουζόγλου που προτίθεται να επενδύσει μέσω της εταιρίας SCD GROUP LTD συμφερόντων του που εδρεύει στην Κύπρο».

Με το ενδιαφέρον του επιχειρηματία να διατηρείται και σήμερα για την Creta, τα ερωτήματα εστιάζουν στο ποιες θα είναι οι προτάσεις του για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και για την οποία τα δεδομένα –από το περασμένο καλοκαίρι- έχουν αλλάξει.