Ο διοικητής της BoE προειδοποιεί: Πτώση 35% στις τιμές ακινήτων χωρίς συμφωνία για το Brexit

Ο διοικητής της BoE προειδοποιεί: Πτώση 35% στις τιμές ακινήτων χωρίς συμφωνία για το Brexit

Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο άτακτο Brexit, θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση των επιτοκίων αντί για μείωσή τους, ενώ οι τιμές των βρετανικών ακινήτων θα μπορούσαν να καταποντιστούν έως και κατά 35%.

Αυτό διαμήνυσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England - BoE), Μαρκ Κάρνεϊ, σε βασικούς υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης σε συνεδρίαση για το σχεδιασμό του Brexit, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος και επικαλείται το πρακτορείο, ο κ. Κάρνεϊ ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο συμμετείχε ότι έναν άτακτο Brexit θα οδηγήσει σε πτώση της λίρας, υψηλότερους δασμούς, και κατά συνέπεια αύξηση του πληθωρισμού.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε δύσκολο να μειωθεί το κόστος δανεισμού (επιτόκια) προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, όπως έκανε η BoE μετά δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, σημείωσε ακόμα ο διοικητής της Τράπεζας.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι το Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε έχει αποτέλεσμα πτώση των τιμών των κατοικιών κατά περισσότερο από 35%, ενώ τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα αυξάνονται.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Μ. Κάρνεϊ έχει δηλώσει παλιότερα ότι τα stress test των τραπεζών δείχνουν πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν εφόσον προκύψει το χειρότερο σενάριο.