Ο Carpo(s) της Κρίσης

Ο Carpo(s) της Κρίσης

Της Ξανθής Γούναρη

Πριν από 24 χρόνια όταν η εταιρεία Αφοί Κοντόπουλοι Α.Ε. Carpo ήταν ένα απλό μπακάλικο-ξηροκαρπάδικο, και γειτόνευε με ένα γραφείο τελετών στην οδό Κρίσης, στην Κυψέλη, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι μαζί με τα φιστίκια «σιγόψηνε» και μία ιστορία επιτυχίας (success story ελληνιστί).

Χρειάστηκαν κάμποσα χρόνια και σκληρή δουλειά για να το αποδείξει, αλλά τα κατάφερε. Σήμερα οι Κοντόπουλοι, ο Κώστας, ο Βασίλης και ο Αλέξης, γειτονεύουν με τους βασιλικούς προμηθευτές Fortnum & Mason στην Piccadilly Street στο Λονδίνο και από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονται στην ίδια γειτονιά με τα Harrods.

Φυσικά δεν ήταν μόνο το φιστίκι, ούτε καν η τύχη, που άνοιξε τις πόρτες της δύσκολης λονδρέζικης αγοράς, αλλά η εμπειρία των 20 και χρόνων στην επεξεργασία και εμπορία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων και κυρίως το Carpo, ένα μοσχοβολιστό concept λιανικής, που σήμερα μετράει τέσσερα καταστήματα, δύο εντός των τειχών (Κολωνάκι, Νέο Ψυχικό) και δύο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Γκότζι μπέρι, βατόμουρα, ιπποφαές, μπλούμπερι, τζίτζερ και ευωδιαστός φρεσκοκομμένος καφές δίπλα σε σνακ από ελληνικό wasabi, σύκα γεμιστά με καρύδι και γλυκάνισο και αρωματικά πιπέρια, αμύγδαλα από τη Στερεά και τη Βόρεια Ελλάδα, αποξηραμένα νεκταρίνια και κεράσια από την Έδεσσα, βασιλικούς χουρμάδες από την Ιορδανία, βάζα με θυμαρίσιο μέλι από την Κάλυμνο, πλάκες σοκολάτας από βελγικό κακάο και πραλίνες με μαστίχα, βάφλα, κάρδαμο ή τσίλι, είναι μερικά από τα καλούδια, που συνθέτουν την εμπειρία Carpo. 

Πρώτη στάση Κολωνάκι

Τέλη του 2011, μία εποχή που η χώρα πάλευε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, οι αδερφοί Κοντόπουλοι  αντί να τρομοκρατηθούν, αποφάσισαν να επεκταθούν και στο λιανικό εμπόριο και να έρθουν οι ίδιοι σε επαφή με τους καταναλωτές. Καθώς η κρίση είχε και τα «καλά» της, για παράδειγμα χαμηλότερα ενοίκια, επέλεξαν ως πρώτη τους στάση το Κολωνάκι. Σε αβανταδόρικο σημείο, στη γωνία Κανάρη και Μέρλιν, το Carpo Κολωνάκι άνοιξε τις πόρτες του το Νοέμβριο του 2011. 

Η καλόγουστη απλή αισθητική του μαγαζιού, η πρόθυμη εξυπηρέτηση, αλλά κυρίως τα εκλεκτά προϊόντα κέρδισαν αμέσως τους Αθηναίους.

Οι carpoί του Λονδίνου

Δύο χρόνια αργότερα και πηγαίνοντας πάλι κόντρα στο ρεύμα, οι Κοντόπουλοι θέλησαν να επεκταθούν όχι εντός πρωτευούσης, όπως όλοι θα θεωρούσαν λογικό, αλλά στο Λονδίνο. Και όντως οι δυσκολίες μέχρι να βρουν κατάστημα για να νοικιάσουν ήταν μεγάλες, αφού οι Άγγλοι ιδιοκτήτες όταν άκουγαν Έλληνας, έκλειναν το τηλέφωνο. Παρά τις καθυστερήσεις το κατάστημα βρέθηκε και από το Φεβρουάριο του 2013 το Carpo London, στο 16 της οδού Piccadilly, έναν από τους πιο ακριβούς και πολυσύχναστους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, μυεί Λονδρέζους και τουρίστες στο health value των ξηρών καρπών.

Λίγους μήνες αργότερα carpoφόρησε και το Νέο Ψυχικό, όπου άνοιξε το τρίτο κατάστημα της εταιρείας, στημένο με το ίδιο ακριβώς κομψό και ζεστό design Carpo Κολωνακίου και με τις ίδιες ακαταμάχητες μυρωδιές.

Το τέταρτο Carpo άνοιξε πριν λίγες μέρες στο Knightsbridge, κοντά στο περίφημο πολυκατάστημα Harrods.

Η οικοτεχνία που έγινε βιομηχανία

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕ CARPO ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα και δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων σε τρείς κύριες κατηγορίες πελατών: Super markets, χονδρέμπορους και ξενοδοχεία, εστιατόρια, cafe-bars (αγορά Ba.Re.Ca & Hotels)

Το 1995 η οικοτεχνία μετατρέπεται σε βιοτεχνία, ενώ το 2002 με ίδια κεφάλαια δημιουργείται μια καθετοποιημένη μονάδα εισαγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων στον Ασπρόπυργο.

Από το 2005 η Carpo γίνεται η πρώτη εταιρεία ξηρών καρπών που δραστηριοποιείται στην αγορά Ba.Re.Ca & Hotels με εξειδικευμένο τμήμα πωλήσεων και καινοτομικά προϊόντα αποκλειστικά σχεδιασμένα για τη συγκεκριμένη αγορά, όπως για παράδειγμα οι ατομικές μερίδες.

Σήμερα το δίκτυο διανομής περιλαμβάνει ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων με δυνατότητα καθημερινής εξυπηρέτησης 300 σημείων στο νομό Αττικής και 700 συνολικά σ' όλη την Ελλάδα.

Ένα σεβαστό ποσοστό του τζίρου της προέρχεται από τη συνεργασία της με την Kraft Foods Hellas, καθώς είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Jacobs Εspresso στην Αττική για την αγορά των ξενοδοχείων, εστιατόριων, cafe-bars (αγορά Ba.Re.Ca & Hotels), ενώ εξάγει κάποια προϊόντα της σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Η επιχείρηση με πιστοποιητικό ποιότητας ISO 22000, λειτουργεί με αυστηρές επιλογές στην έρευνα των προϊόντων στην Ελλάδα και παγκοσμίως και συνεργάζεται μόνο με παραγωγούς που συνάδουν με τη φιλοσοφία της που αφορά στην υψηλότερη ποιότητα και στην ηθική παραγωγή.