Ο Βιντζηλαίος και ο δύσκολος αγώνας αντοχής για την Creta Farms

Ο Βιντζηλαίος και ο δύσκολος αγώνας αντοχής για την Creta Farms

Η διαδικασία δεν έχει ακόμα κριθεί επίσημα, αλλά η πληροφόρηση οτι ο Δημήτρης Βιντζηλαίος της Impala Invest προηγείται στην κούρσα του στρατηγικού επενδυτή για την Creta farms, δείχνει «φως στο βάθος του τούνελ». Φως που θα ανάψει οριστικά στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και θα σημάνει οριστικά και το τέλος της εποχής Δομαζάκη για την εταιρεία που «έστησαν στο τοίχο» όι ίδιοι της οι (πρώην) μέτοχοι. Δεν πρόκειται βέβαια ούτε για μια γρήγορη, ούτε για μια εύκολη «έξοδο» από το δράμα. Θα χρειαστούν ακόμη πολλά βήματα προκειμένου η αλλαντοβιομηχανία να ξαναστηθεί στα πόδια της και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό σε μια αγορά της οποίας τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, οι δεσμευτικές προσφορές, που υπέβαλαν στη διαδικασία της Ernst&Young η Impala και η (ρωσικών συμφερόντων) Lime Capital που ελέγχει τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, βρέθηκαν σε επίπεδο τιμήματος αρκετά κοντά και κυμάνθηκαν λίγο πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ.

Για το προβάδισμα της Impala, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε το τίμημα, αλλά και η μεγαλύτερη ευελιξία της προσφοράς της. Και η οποία δείχνει να αποτελεί ένα «μείγμα» των δύο εναλλακτικών προτάσεων που είχε κάνει στην πρώτη φάση της διαδικασίας. Δηλαδή με σημαντική αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας προς τις τράπεζες (άνω του 40%) με μια ευνοϊκή ρύθμιση και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και ταυτόχρονα ρίχνοντας ρευστό της τάξης των 20 εκατ. Ευρώ στην Creta. Πρόκειται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το σύνολο του «μπατζετ» που είχε προδιαγράψει παλαιότερα η Impala για την επέκτασή της στην ελληνική αγορά, σε ένα πλάνο που δεν προχώρησε.

Εφόσον το προβάδισμα επιβεβαιωθεί και ο Δημήτρης Βιντζηλαίος αναλάβει τις τύχες της Creta, θα αναλάβει παράλληλα και ένα μεγάλο στοίχημα: την ανάσταση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας μετά από ένα καταστροφικό εξάμηνο. Και έχοντας μπροστά του μια δύσκολη πορεία στις σχέσεις με τις τράπεζες, τους προμηθευτές, τις νομικές διαδικασίες, αλλά και την ίδια την αγορά.

Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Βουλγαρία, είναι βέβαια ένας γνώστης του κλάδου και πρόσωπα που τον γνωρίζουν σημειώνουν πως δεν θα αναλάμβανε ένα τέτοιο στοίχημα εάν δεν πίστευε πως θα το κερδίσει. Η πορεία του άλλωστε δείχνει πως είναι ένας «παίκτης» που δεν διστάζει στις ευκαιρίες. Μέσω της Impala, βοήθησε το εγχείρημα του ιδρυτή της Nikas, Παναγιώτη Νίκα, να στήσει τη Λακωνική Τροφίμων, λίγο καιρό αφότου αυτός πούλησε το μεγαλύτερο μερίδιο της άλλοτε εταιρείας του στη Global Finance του Άγγελου Πλακόπηττα. Και σήμερα έχει τον έλεγχό της. Αργότερα συμμάχησε με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο στο δυναμικό του comeback στην ελληνική αγορά, για να διεκδικήσουν από κοινού την τότε βαλλόμενη Nikas. Τελικά οι δύο επιχειρηματίες «χώρισαν», για λόγους που ποτέ δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος κινήθηκε μόνος για την απόκτηση της Nikas, την οποία και σταδιακά άρχισε να αναδομεί.

Έτσι, εάν ο Δημήτρης Βιντζηλαίος αποκτήσει τον έλεγχο της Creta Farms θα βρεθεί απέναντι στον άλλοτε συνεργάτη του. Τα δεδομένα βέβαια έχουν αλλάξει. Και η Nikas που άλλοτε «λαβωμένη» από την υπόθεση του διατροφικού σκανδάλου έβλεπε την πλάτη της Creta Farms, έχει πλέον ανακάμψει ,αποσπώντας μερίδια. Από την εξίσωση των μεγάλων της αλλαντοβιομηχανίας, δεν πρέπει να διαλάθει και η πορεία της Yfantis, κατά το διάστημα που η Creta βρέθηκε σχεδόν χωρίς παραγωγή.

Για το επόμενο διάστημα, στον νέο χάρτη της αλλαντοβιομηχανίας, που διαμορφώνεται, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η αντοχή του brand name της Creta, τα προϊόντα που θα βγάλει στην αγορά αλλά και οι κινήσεις του ανταγωνισμού, που διαμορφώνεται από ισχυρούς παίκτες.

Σημασία βέβαια θα έχουν και οι διαδικαστικές εξελίξεις της διάσωσης.

Με την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή, θα πρέπει να προχωρήσει η οριστικοποίηση του business plan, ώστε αυτόν να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση (που ήδη έχει προαναγγελθεί για τις 23 Δεκεμβρίου) ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η αίτηση υπαγωγής της Creta Farms στο άρθρο 106 β και δ του Πτωχευτικού Κώδικα μέσα στον Δεκέμβριο, το αργότερο αρχές Ιανουαρίου. Προς το παρόν, η Creta Farms βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της, έχοντας υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α, το οποίο θα συζητηθεί και θα εκδικασθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Στα «υπέρ» για την Creta Farms μετρά, ότι οι τράπεζες εκταμίευσαν τελικά την «ενδιάμεση χρηματοδότηση» των 4 εκατ. Ευρώ, οδηγώντας στην επανεκκίνηση της παραγωγής, ενώ στο προσωπικό καταβλήθηκε ο μισθός του Οκτωβρίου. Τώρα η εταιρεία θα πρέπει να «τρέξε黨για να βγάλει ξανά τα προϊόντα της στην αγορά.

Στις δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν, περιλαμβάνεται και το ότι η εταιρεία θα πρέπει να συμπληρώσει το «κενό» της Γενικής Συνέλευσης της 3ης Οκτωβρίου, οπότε και εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2018, αλλά σε μία διαδικασία αμφίβολης νομιμότητας.