7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Bill Gates αποκτά τον έλεγχο της Four Seasons σε ντιλ που την αποτιμά στα $10 δισ.

Ο Bill Gates αποκτά τον έλεγχο της Four Seasons σε ντιλ που την αποτιμά στα $10 δισ.

O Σαουδάραβας πρίγκηπας Αl-Walled bin Talal συμφώνησε να πωλήσει το μισό του μερίδιο στην αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons στον δισεκατομυριούχο Bill Gates, ιδρυτή της Microsoft και συνιδιοκτήτη της επιχείρησης, δίνοντας του τον έλεγχο της σε ένα ντιλ που αποτιμά την αλυσίδα των πολυτελών ξενοδοχείων στα $10 δισ.

Η εταιρεία Cascade Investment του Gates θα καταβάλλει $2,21 δισ. για να αγοράσει ποσοστό 23,75% στη Four Seasons & Resorts από τη Kingdom Holdings του bin Talal.

Η Kingdom και η Cascade διακρατούσαν ίσα μερίδια στη Four Seasons από τo 2007 όταν την απέσυραν από το χρηματιστήριο.

Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η Cascade θα έχει ποσοστό 71,25% και η συμμετοχή της Kingdom θα μειωθεί στο 23,75%, με τον ιδρυτή της αλυσίδας και πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Isadore Sharp να διατηρεί ένα 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της.

Για χρόνια η Kingdom Holdings δεχόταν προτάσεις για το μερίδιο της στη Four Seasons από διάφορους επενδυτές, από κινεζικές ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι και ευρωπαικές μάρκες στον χώρο των ειδών πολυτελείας. Περίμενε όμως υπομονετικά για τον κατάλληλο επενδυτή και η πρόταση της Cascade του Gates που αποτιμά την επιχείρηση στα $10 δισ. ήταν ο μαγικός αριθμός.

Μετά την κίνηση των δύο συνεταίρων να βγάλουν τη Four Seasons από το χρηματιστήριο το 2007 ακολούθησε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση το 2008 που έπληξε τους τζίρους της με αποτέλεσμα η  Kingdom Holdings να απομειώνει την αξία της επένδυσης στα βιβλία της κάθε χρόνο έως το 2012, σύμφωνα με τους ετήσιους απολογισμούς που έχει δημοσιεύσει.

Ωστόσο, η αλυσίδα επιτάχυνε την επέκταση της τα τελευταία χρόνια και σήμερα λειτουργεί 121 ξενοδοχεία και resort από 74 το 2007 ενώ υπάρχουν άλλα 50 πρότζεκτ υπό εκτέλεση.

Παρόλο που η πανδημία χτύπησε σκληρά τον κλάδο των ξενοδοχείων και η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να επιβραδύνει την ανάκαμψη του, το κομμάτι των πολυτελών ξενοδοχείων τα πήγε καλύτερα καθώς η πτώση των επαγγελματικών ταξιδιών αντισταθμίστηκε μερικώς από την άνοδο των εύπορων ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με στοιχεία της STR που παρακολουθεί τον κλάδο, οι πληρότητα στα πολυτελή μπορεί να είναι πεσμένη αλλά το μέσο κόστος διανυκτέρευσης έχει αυξηθεί στα $343 από $284 το 2019.

Η αλυσίδα συνεχίζει να επεκτείνεται και θα λειτουργεί δύο ξενοδοχεία σε πόλεις όπως τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, ασυνήθιστη κίνηση καθώς οι αλυσίδες πολυτελών ξενοδοχείων προτιμούν να έχουν αποκλειστική παρουσία με μια μόνο μονάδα στους προορισμούς που επιλέγουν.