Ο βασιλιάς ΕΦΚΑ είναι γυμνός

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02 - Τελευταία ενημέρωση: 11:28
-A +A
Ο βασιλιάς ΕΦΚΑ είναι γυμνός

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Στην αρχή έκαναν το σωστό. Κατέβασαν τις εισφορές για τους πολλούς με σκοπό να διευρύνουν την εισπρακτική βάση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ξαφνικά, οι οδηγοί ταξί, οι μικροέμποροι, οι υδραυλικοί, οι ελαιοχρωματιστές και φυσικά όλες... οι ΙΚΕ μπορούσαν να πληρώσουν λίγα για να αποκτήσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Μετά... τα έκαναν όλα λάθος.

Έδωσαν κίνητρο σε όλους να κρύβουν το εισόδημά τους αφού οι αποδοχές δεν συνδέονται με τη συνεισφορά.

Ξεκίνησαν το ανελέητο κυνήγι των παλαιών εισφορών, με αυστηρά πρόστιμα, κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων αλλά και πολλές διαδοχικές ρυθμίσεις που έδιναν δικαίωμα ασφαλιστικής ενημερότητας.

Με τον τρόπο αυτό αύξησαν την ταμειακή ρευστότητα αλλά ταυτόχρονα έδιναν σαφές κίνητρο στην εισφοροδιαφυγή.

Η επόμενη κίνηση ήταν ακόμη πιο... σοσιαλιστική.

Πήραν τα ταμειακά διαθέσιμα από τα υγιή και πλούσια ταμεία, τα έβαλαν όλα στο χοντρό πορτοφόλι του ΕΦΚΑ όχι για να βελτιώσουν τις παροχές και τις καλύψεις όλων αλλά για να έχουν λεφτά και να δίνουν περισσότερα σ' αυτούς που συνεισφέρουν λιγότερα, αρκεί να ανήκουν στην κομματική πελατεία.

Αφού βελτίωσαν το... ταμείο (τους), άρχισαν να κόβουν δαπάνες.

Μείωσαν τα επιδόματα, τις συντάξεις, τις παροχές όπου μπορούσαν και τα μετέτρεψαν σε “γενναιόδωρες κοινωνικές παρεμβάσεις” που ανακοίνωνε πάντα ο πρωθυπουργός.

Για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το ισοζύγιο, σταμάτησαν να χορηγούν νέες συντάξεις. Με το πρόσχημα του επανυπολογισμού και της ορθολογικοποίησης φτάσαμε στις 180.000 συντάξεις εν αναμονή. Περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, επιδόματα κι εφάπαξ παραμένουν σε εκκρεμότητα χρόνια ολόκληρα μόνο και μόνο για δείξουν στους... κακόπιστους ξένους ότι ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός. Πήραν τα λεφτά αυτών που συνεισέφεραν τις υψηλότερες κρατήσεις και τα μοίρασαν σε όποιον εξυπηρετούσε καλύτερα τις εκλογικές τους στοχεύσεις. Υποχρέωσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν έως και 75% των εισοδημάτων τους σε φόρους και εισφορές για να μπορούν να μοιράζουν επιδόματα κατά το δοκούν.

Ένας καλοπροαίρετος παρατηρητής θα έλεγε ότι έκαναν το λάθος να μπερδέψουν την κοινωνική πρόνοια με το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Η αλήθεια είναι δυστυχώς χειρότερη. Εντόπισαν το χρήμα και βούτηξαν για να το μοιράσουν με ευτελή μικροκομματικά κριτήρια.

Και όλο αυτό το ονόμασαν “Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση”.

Αφού το ψήφισαν και το εφάρμοσαν, τώρα εξαγγέλλουν την αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου και μειώσεις εισφορών...

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 09/09/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα