8ος χρόνος, ημέρα 2433η
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Ο βαρύς Δεκέμβρης στην ενέργεια φέρνει νέα μέτρα στήριξης

Ο βαρύς Δεκέμβρης στην ενέργεια φέρνει νέα μέτρα στήριξης
Φωτογραφία Αρχείου
Shutterstock

Το οικονομικό επιτελείο δεν θα αποφύγει ούτε τα νέα μέτρα στήριξης μέσα στο 2021 ούτε την επέκταση των μέτρων ώστε να καλύψουν και τους πρώτους μήνες του 2022. Μπορεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού να μην περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα στήριξης σε σχέση με αυτά που ήδη γνωρίζουμε όμως ο Δεκέμβριος θα έχει ανακοινώσεις. Πολύ απλά διότι η ενεργειακή κρίση (και η δίδυμή της η υγειονομική) δημιουργούν ολοένα και πιο ασφυκτικές συνθήκες οι οποίες μάλιστα θα γίνονται και ασφυκτικότερες όσο θα περνούν οι ημέρες.

Το γεγονός ότι σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα έχει φτάσει πάνω από τα 270 ευρώ, είναι μια σαφής ένδειξη. Το ότι το φυσικό αέριο πήρε και πάλι την ανηφόρα επειδή θα καθυστερήσει η λειτουργία του Nordstream είναι μια δεύτερη. Το ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη ελεγχθεί, μπαίνει και αυτό ως στοιχείο στην εξίσωση. Και επειδή οι δίδυμες κρίσεις πλήττουν περισσότερο τους πιο ευάλωτους, το ερώτημα δεν είναι το αν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα τον Δεκέμβριο αλλά το ποια θα είναι αυτά, σε ποιους θα αφορούν και ποιο θα είναι το ύψος τους.

Το ποσό που θα διατεθεί θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο με κριτήριο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Το ποσοστό του πρωτογενούς ελλείμματος που θα γραφτεί την Παρασκευή στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, θα επιχειρηθεί να διαφυλαχτεί για το σύνολο της χρονιάς. Δηλαδή, τα όποια μέτρα στήριξης ανακοινωθούν μέσα στον Δεκέμβριο, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται με πόρους που θα προκύψουν από την καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Προς το παρόν, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αγγίξει παρά ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν «εφεδρείες» 200-300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου για να χρηματοδοτήσουν τα νέα μέτρα στήριξης τα οποία αναμένεται ότι θα στοχεύουν κυρίως στην ενεργειακή κρίση. Ο λόγος; Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διπλασιάζει κάθε μήνα την επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεια, το ράλι της τιμής είναι τέτοιο ώστε να σπρώχνει την τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ολοένα και ψηλότερα με αποτέλεσμα να προκύπτουν επιβαρύνσεις. Αυτές θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές όσο θα περνάνε οι εβδομάδες και θα αυξάνουν οι καταναλώσεις.

Ο Δεκέμβριος θα φέρει και τις ανακοινώσεις της επέκτασης των μέτρων στήριξης για το 2022. Το πρώτο τρίμηνο θεωρείται περίπου δεδομένο από όλους τους εμπλεκόμενους ότι θα είναι τρίμηνο πολύ υψηλών τιμών στην ενέργεια κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απόσυρσης των μέτρων στήριξης.