Ο… αποχαιρετισμός Χουλιαράκη και η… «απομόνωση» Τσακαλώτου

Ο… αποχαιρετισμός Χουλιαράκη και η… «απομόνωση» Τσακαλώτου

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

«Καλή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και καλό ταξίδι» θα ευχηθούν στον Γιώργο Χουλιαράκη, οι ομόλογοι του στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση να επιστρέψει στα πανεπιστημιακά έδρανα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να πετάξει μαύρη πέτρα πίσω του, στην Ελληνική πολιτική σκηνή.

Εκτός από το αποχαιρετιστήριο πάρτι του Γιώργου Χουλιαράκη, οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης -που ταυτόχρονα συμμετέχουν στο συμβούλιο διευθυντών του ESM- θα του παρουσιάσουν και το σχέδιο της 3ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα που θα συζητήσουν οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup στις 13 Ιουνίου.

Είναι αμφίβολο αν σ' εκείνο το Eurogroup, της 13ης Ιουνίου, καταδεχθεί να συμμετάσχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το δικό του αποχαιρετιστήριο πάρτι το οποίο δεν θα είναι και πολύ ευχάριστο.

Η «πολιτική απόφαση» που πήραν οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι ότι η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα πρέπει να δημοσιοποιηθεί κανονικά στις 5 Ιουνίου και να συζητηθεί στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, κανονικά όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».

«Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να θεωρεί τον εαυτό της ειδική περίπτωση μέσα στην Ευρωζώνη και να συμμετέχει κανονικά σε όλες τις διαδικασίες …» ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών που προσπάθησε να πετύχει αναβολή της δημοσιοποίησης της 3ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας για να μην «πυροδοτηθούν αντιδράσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου».

Η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας θα επισημαίνει, με τη γνωστή γαλατική ευγένεια και διακριτικότητα ,  «την ταχύτητα με την οποία η Αθήνα ξηλώνει μνημονιακά μέτρα τα οποία για να εφαρμοστούν είχε προηγηθεί μία μακρά περίοδος διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές» . Ταυτόχρονα η Έκθεση θα επιχειρεί έναν πρώτο υπολογισμό του «δημοσιονομικού κενού» που ήδη δημιουργούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο προσπαθώντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να εξαγοράσει ψήφους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο «υπερ-πλεόνασμα» 2019 που είχε υπολογίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να χρηματοδοτήσει το «πακέτο του Ζαππείου» , περιλαμβάνεται κι ένα ποσό της τάξης των 150 έως 200 εκατ. ευρώ που είναι το όφελος από τους τόκους που θα γλυτώσει φέτος το Ελληνικό Δημόσιο, ΑΝ προχωρήσει στην μερική πρόωρη προεξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Η διαδικασία αυτή καθυστερεί αφού η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας διαπιστώνει ότι δεν έχουν ακόμη τηρηθεί οι δεσμεύσεις, για μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση αγορών επομένως τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να κρατήσουν τη δική τους υπόσχεση για άρση των αντιρρήσεων ως προς την προτεραιότητα αποπληρωμής του ΔΝΤ…