Ο D. Trump ζητά από την Ινδία να άρει τα εμπόδια στις εισαγωγές προϊόντων

Ο D. Trump ζητά από την Ινδία να άρει τα εμπόδια στις εισαγωγές προϊόντων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump παρότρυνε τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των ινδικών εισαγωγικών φραγμών, κατά τη διάρκεια συνομιλιών τους στην Ουάσιγκτον όπου οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη προσπάθεια να τονίσουν τη σημασία της δυνατής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Στην πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία βρέθηκε υπό το μικροσκόπιο, ο Trump και ο Modi έδειχναν να νιώθουν άνετα μεταξύ τους.

"Εκτιμώ ιδιαίτερα την ισχυρή δέσμευσή σας στην βελτίωση των διμερών μας σχέσεων", είπε ο Modi στον Trump, "είμαι σίγουρος ότι υπό την ηγεσία σας μια αμοιβαία επωφελής στρατηγική συνεργασία θα αποκτήσει νέα δυναμική, και θα φθάσει υψηλότερα επίπεδα".

Ο Trump ήταν επίσης φιλικός αλλά διευκρίνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ισορροπία στην εμπορική σχέση ΗΠΑ-Ινδίας, μία προεκλογική του υπόσχεση που αποζητά την επέκταση των αμερικανικών εξαγωγών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Πέρσι, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ινδία έφθασε σχεδόν τα 31 δις δολάρια (28 δις ευρώ). Είπε ότι θέλει μια εμπορική σχέση η οποία να είναι "δίκαιη και αμοιβαία".

"Είναι σημαντικό να αφαιρεθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων στις αγορές σας και να μειώσουμε το εμπορικό μας έλλειμμα με τη χώρα σας", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι ήταν ευχαριστημένος με την πρόσφατη παραγγελία της Ινδίας 100 νέων αμερικανικών αεροπλάνων και ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην εξαγωγή περισσότερης ενέργειας, ιδιαίτερα μακροπρόσθεσμων συμβολαίων για την αγορά αμερικανικού φυσικού αερίου.

Ο Modi ήρθε στην Ουάσιγκτον για να ανανεώσει μια σχέση που έχει μείνει πίσω ενώ ο Trump εστιάστηκε στην οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης με τον εχθρό της Ινδίας, την Κίνα.

"Το μέλλον της συνεργασίας μας είναι πιό αισιόδοξο από ποτέ", είπε ο Trump.

Στελέχη της κυβέρνησης τόνισαν την επιρροή που έχουν και οι δύο ηγέτες στα κοινωνικά μέσα, με περισσότερο από 30 εκατομμύρια να παρακολουθούν τον κάθε ηγέτη στο Twitter, ως απόδειξη της συμφωνίας των χαρακτήρων τους , και προέβλεψαν ότι η συνάντησή τους θα είναι φιλική.

Ο Trump παρέθεσε το πρώτο επίσημο γεύμα σε ξένο ηγέτη, με δείπνο εργασίας, στον Λευκό Οίκο.

Στο μεταξύ, πέντε γερουσιαστές υπέγραψαν μια επιστολή στον Trump εκφράζοντας ανησυχία για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ινδία. Η επιστολή αναφέρει την προκατάληψη εναντίον οργανισμών βοήθειας που συνδέονται με θρησκευτικά ιδρύματα και κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να καταστήσει το θέμα ως πρώτη πρωτεραιότητα κατά την επίσκεψη του Modi. 

Οι προμήθειες οπλικών συστημάτων, ήταν μια σημαντική διάσταση της πρώτης συνάντησης Τrump-Modi

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump κι ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi συζήτησαν πέρα από τις εμπορικές σχέσεις και τις προμήθειες αμερικανικών αμυντικών συστημάτων κατά την πρώτη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Έτσι, έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση στην Ινδία ενός μεταγωγικού αεροσκάφους Boeing C-17 με εκτιμώμενο οικονομικό κόστος 366 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Ινδία την ναυτική έκδοση του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος Predator, που κατασκευάζεται από την General Atomics Aeronautical Systems σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Το οικονομικό ύψος μιας τέτοιας συμφωνίας αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Ινδίας, καθώς έχουν υπογραφεί συμβόλαια οικονομικής αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2008. Η Ουάσιγκτον δίνει ουσιαστική σημασία στις εξαγωγές αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε άλλες χώρες, υπό την βασική προεκλογική εξαγγελία του Trump για την αύξηση των αμερικανικών θέσεων εργασίας, αλλά και την αντιμετώπιση του ελλείμματος που έχουν οι ΗΠΑ στο διμερές εμπορικό πλαίσιο των σχέσεών τους με άλλες χώρες όπως η Ινδία.

Πέρα από την αμυντική διάσταση, η βελτίωση του διμερούς πλαισίου των σχέσεων έχει και ουσιαστική γεωπολιτική σημασία, ιδίως μετά τις συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων έναντι του Πακιστάν, ώστε να σταματήσει να παρέχει καταφύγιο σε οργανώσεις και πρόσωπα που σχετίζονται με τρομοκρατική δράση. Σε μια γενικότερη διάσταση, η ρευστότητα χαρακτηρίζει τις σχέσεις στο γεωπολιτικό τρίγωνο μεταξύ του Πακιστάν, της Ινδίας και της Κίνας, με αουτσάιντερ τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση του προέδρου Trump και του πρωθυπουργού Modi εκτιμάται ότι εξελίχθηκε καλά. “Εκτιμώ βαθύτατα την ουσιαστική δέσμευσή σας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Είμαι σίγουρος ότι υπό την ηγεσία σας, η αμοιβαία ωφέλιμη στρατηγική συνεργασία μας θα προσλάβει νέα θετική δυναμική, φτάνοντας σε νέα υψηλά επίπεδα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Modi.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ήταν επίσης θετικός έναντι του Ινδού πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι βλέπει την ανάγκη ισοσκελισμού των διμερών εμπορικών σχέσεων, καθώς το έλλειμμα των ΗΠΑ στις εμπορικές σχέσεις τους με την Ινδία καταγράφηκε στα 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

Ο Trump τόνισε ότι θα επιθυμούσε ένα πλαίσιο εμπορικών διμερών σχέσεων, το οποίο θα ήταν “δίκαιο κι ανταποδοτικό.” “Είναι σημαντικό να γίνει άρση των εμποδίων για την εξαγωγή αμερικανικών προϊόντων στις αγορές σας, ώστε να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα με τη χώρα σας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον Modi. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την απόφαση μίας ινδικής αεροπορικής εταιρίας, ν'' αγοράσει 100 νέα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής, ενώ τόνισε την πρόθεση των ΗΠΑ για την εξαγωγή περισσότερης ενέργειας στην Ινδία. Μεταξύ των σχεδίων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και η υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών για την εξαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου, στις ινδικές αγορές. Οι διαπραγματεύσεις γι'' αυτά τα ενεργειακά συμβόλαια “βρίσκονται σε εξέλιξη και θα υπογράψουμε, ενώ γίνονται προσπάθειες για ν'' αυξήσουμε λίγο την τιμή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump.

Ο Modi ήρθε στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια “αναζωογόνησης” των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ, μετά την πρόοδο που γνώρισαν την περίοδο της κυβέρνησης του πρώην Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Οι σχέσεις με την Ινδία, φάνηκε ότι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μετά την προσέγγιση μεταξύ του Trump και του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, προκειμένου η Κίνα να ενεργοποιηθεί και να εξαντλήσει όλο το περιθώριο άσκησης πιέσεων που διαθέτει στην Βόρεια Κορέα, αναφορικά με τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της. Ωστόσο και στην περίπτωση της Κίνας κεντρικό στόχος της προσέγγισης του Trump, είναι η μείωση του ελλείμματος που έχουν οι ΗΠΑ στο διμερές εμπορικό πλαίσιο των σχέσεων.

Καθοριστικό ρόλο στην δρομολόγηση των εξελίξεων στις σινοαμερικανικές σχέσεις είχε η διάσκεψη μεταξύ των προέδρων Trump και Σι που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Φλόριντα όπου διαπιστώθηκε “προσωπική χημεία” μεταξύ τους, επί τη βάσει εδραίωσης μιας προσωπικής φιλίας. Από την διάσκεψη αυτή δρομολογήθηκε η ενεργοποίηση πλαισίου διαπραγματεύσεων 100 ημερών με κεντρικό ζητούμενο την επίλυση όλων των εμπορικών διαφορών μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η στρατηγική του προέδρου Trump για την άσκηση πιέσεων από την Κίνα στην Βόρεια Κορέα δεν φαίνεται ν'' απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς οι προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Βόρειας Κορέας συνεχίζονται.

Ο Modi, σχολίασε επίσης θετικά την “ευρεία κι επιτυχή επιχειρηματική καριέρα” του Trump στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την Ινδία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος χωρίς ωστόσο, να έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης.

“Είμαι σίγουρος ότι η σύμπραξη του οράματος μου για μια “Νέα Ινδία” και το όραμα του προέδρου Trump για να γίνει η Αμερική πάλι μεγάλη, θα προσθέσουν νέες διαστάσεις στην συνεργασία μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινδός πρωθυπουργός.

Χθες το βράδυ, οι δύο ηγέτες είχαν δείπνο εργασίας, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος Trump υποδέχτηκε έναν ξένο ηγέτη παραθέτοντας δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν την αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους δύο ηγέτες, καθώς ο καθένας τους έχει περισσότερους από 30 εκατομμύρια ακόλουθους στον Twitter δίνοντας έμφαση στα κοινά χαρακτηριστικά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ