ΝΥΤ: Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα

ΝΥΤ: Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα

«Η έκδοση ομολόγου δε σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα της Ελλάδας», επισημαίνει άρθρο των New York Times, με αφορμή τη σημερινή έναρξη της διαδικασίας έκδοσης πενταετούς ομολόγου για την «ανακύκλωση» του ομολόγου Σαμαρά που λήγει το 2019.

Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η έκδοση ομολόγου έδωσε στη χώρα την ελπίδα ότι θα μπορέσει επιτέλους να «απογαλακτιστεί» από τα προγράμματα διάσωσης, από τα οποία εξαρτάται από το 2010.  Αν εκφραστεί ισχυρό ενδιαφέρον από τους επενδυτές, τότε ενδέχεται να αποτελέσει ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη. Ωστόσο, σε περίπτωση που η Ελλάδα δυσκολευτεί να βρει αγοραστές, η έκδοση του ομολόγου θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα για τη χώρα που μόλις πρόσφατα άρχισε να βλέπει σημάδια ανάκαμψης, δύο χρόνια αφότου κινδύνεψε να εκπαραθυρωθεί από την ευρωζώνη, γράφουν οι Times.

«Η έκδοση ομολόγου δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα προβλήματα για την Ελλάδα. Είναι απλά το πρώτο από τα αρκετά βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα για να τεστάρει αν μπορεί να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές για να στηρίξει την οικονομία της όταν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018», επισημαίνει το άρθρο.

«Η ελληνική οικονομία τρεκλίζει ακόμη από τα χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων και άλλων ενεργειών λιτότητας που απαιτούσαν τα προγράμματα», επισημαίνεται ακόμα, όπως και ότι η διατήρηση της λιτότητας υπήρξε μια «αξιοσημείωτη αναστροφή» του Αλέξη Τσίπρα, που κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να σκίσει τα μνημόνια.

Οι New York Times κάνουν ακόμη αναφορά στο «χάος» του καλοκαιριού του 2015 και σημειώνουν ότι από τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός «φαίνεται να έχει κάνει στροφή προς την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και η έκδοση ομολόγου αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα σε αυτή την πορεία». Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει ότι έχει «σβήσει» η συζήτηση στην Αθήνα για πρόωρες εκλογές.
 
«Τα θετικά σημάδια αποτελούν κάποια ανακούφιση για τους δανειστές, που επιθυμούν να δουν την Ελλάδα να σταματήσει να εξαρτάται από τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Τουλάχιστον, φαίνεται σίγουρο ότι η Αθήνα δεν θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην ευρωζώνη πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το πιο ήρεμο κλίμα έχει προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, σημειώνει τέλος η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας όμως ότι η Ελλάδα «ακόμη αντιμετωπίζει βαθιά οικονομικά ρήγματα», ενώ υπογραμμίζει ότι για τους καθημερινούς Ελληνες, τους «χτυπημένους» από τα χρόνια των δυσκολιών, έχουν ελάχιστη σημασία οι προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές.